ESRA NUR PERVAN

Trabzon’un Yomra ilçesinde çok sayıda köye ulaşım sağlayan Özdil-Oymalı Tepe Grup Yolu, yıllardır tamamlanamıyor. Yolun çökmesini engellemek için dere kenarına yapılan perde duvar yıkıldı. Bölge sakinlerinden İbrahim Hakkı Bayındır, “Bu milletin derdi, sorunu bu yoldur. Bu yol bitmedi, döşenmedi. Bu yolda onlarca insan öldü. Bu kadar insan, can zayiatı olduktan sonra tekrar insanlar mı ölecek ki, bu yolumuz bitsin bizim” diye tepki gösterdi.

Yomra-Özdil-Oymalı Tepe Grup Yolu’nun 13. Kilometresinde, yolun dere tarafından aşındırılmasını ve dere yatağına kaymasını engellemek için beton perde duvar şeklinde yapılan istinat duvarı parçalanarak dereye uçmaya başladı. Yöre sakinlerinden İbrahim Hakkı Bayındır, şunları söyledi:

“HER YIL BİR MÜTEAHHİT VEYA İKİ YILDA BİR MÜTEAHHİT GELİYOR”

“Duvarın temeli yok. Suyun üstüne kurulan bir perde, tonlarca ağırlıktaki perde işte geldi temel olmadığı için burası yıkıldı gitti. Bunu yapan şimdiki müteahhit değil bir önceki müteahhit. Her yıl bir müteahhit veya iki yılda bir müteahhit geliyor biraz birisi para kazanıp gidiyor biraz diğeri, işte sonuç ortada. Dere, tamamen yolun altına girmiş yapılan perdeler, istinatlar temelsiz. Yarın onlar çekip gidecekler biz yine yolla baş başa kalacağız, yolumuzun durumu belli.”

Sorumlulara işaret eden Bayındır, şöyle konuştu:

“Hiçbir tanesi bugüne kadar bu yolla Allah için gelen gören kim ne yapmış gelip gören kimse yok ki. Bu milletin derdi sorunu bu yoldur. Bu yol bitmedi, döşenmedi. Bu yolda onlarca insan öldü.  Bak onlarca insan öldü hepsini belgeleriz. Bu kadar insan can zayiatı olduktan sonra tekrar insanlar mı ölecek ki bu yolumuz bitsin bizim. Hükümeti temsil eden insanlar var yetkililer var hangisi geldi bu yolda bir çözüm üretti veya herhangi bir yardımı oldu çıksın söylesinler. Bizim derdimiz yolumuz. Yolumuz yok bizim, sorunumuz bu.”

Bayındır, çöken duvarın yanından elektrik direkleri geçtiğini ve direklerin devrilmesi halinde on köyün elektriksiz kalacağını, yetkililerin bu duruma bir çare bulmadığını ileri sürerek, şöyle konuştu:

“Bakın bu direk, birkaç güne kadar burası da kopacak. Koptuğu zaman 10 köy elektriksiz kalacak. TEDAŞ’taki yetkililerle görüştüm. Yetkili kişi biz direği gördük ama direği nereye alayım, ben… Yahu bunun sorumlusu sensin. Sen alacaksın. Ben vatandaş olarak bu direği bir yere almayacağım. Şimdi 10 köyün elektriği günlerce kesilmiş olacak, burası koptuğu zaman ama yetkililer vurdumduymaz. İlgilenen yok, yapan yok, eden yok. Ben vatandaşım, derdime çare arıyorum, ben vatandaşların derdine çare arıyorum. Bu yolda kaza olacak. Bu yolda ölümler olacak. Allah göstermesin bir an önce buraya tedbir alınmasını istiyoruz vatandaş olarak.”