TACETTİN DURMUŞ

Karslı Fuat Bulut (71), yörede kullanılan beşik, kızak ve unutulmaya yüz tutmuş eski tarım aletlerinin ahşaptan maketlerini yaparak çocukları sevindiriyor.

Selim ilçesine bağlı Büyük Oluklu köyünde yaşayan dokuz çocuk ve 28 torun sahibi Fuat Bulut, beşik, kağnı, kara saban, gem, araba, tırmık ve kızak gibi yıllar önce kullanılan tarım aletlerinin ve diğer nesnelerin ahşaptan maketlerini yapıyor. Bulut, ayrıca yine ahşaba yazarak duvara astığı kendine ait özlü sözler ve deyişlerle de yaşam felsefesini yansıtıyor.

Yaptığı maketleri torunlarına, köyündeki çocuklara ve misafirlerine hediye eden ahşap ustası Bulut, eserlerinin yaşamı ve ölümü temsil ettiğini söyledi. Bulut kağnı, saban ve beşiği buna örnek verdi ve şunları söyledi:

“Bu maketler, eski zamanın. Şimdi benim kağnı yapmamın sebebi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş zamanları nenelerimiz, efendime söyleyeyim, orduya bunlarla cephane taşırdı. Çocukları da beline bağlar, efendim o şekil cepheye mermi götürürlerdi. Ona kasten bir de eskiden bunlarla çiftçilik yapardık. Daha sonra diğer arabalar icat oldu, yeni şeyler çıktı. 

Beşiğe geldiğimiz zaman, beşiğin bir manası var. Der ki ‘Anamdan geldim pazara, bir top kefen aldım gittim mezara.’ Bu mezarı timsal eder. Bunda belersin, büyütürsün. Ne edersin? ‘Beledim, büyüttüm, asker eyledim. Gitti de gelmedi ne fayda.’ Bir de çocukları tabii sevindirmek için. Bunu hemen hemen Kars ve diğer vilayetlere, çevrelere çok dağıttım. Kimseden 5 kuruş mahsup etmedim. Her gelene hediye verdim. Komşular her türlü tarım şeylerini getirdiği zaman ne gerekirse hepsini yapıyorum. Parasız, bedava yardımcı oluyorum. Yani elimden geldiği kadar. Allah’a şükür, çocuklarım da öyle hep sanatçıdırlar, efendim yapıcıdırlar.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: 

* Ahşap Maketlerin Sergilenmesi

* Ahşap Ustası Fuat Bulut