İSHAK KARA

Van’da her yıl bayrama sayılı günler kala oluşan büyük kalabalıklar, yapılan alışverişler, bayram sabahı kılınan namazlar ve bayramlaşmalar pandemi ve tam kapanma nedeniyle yerini sessizliğe bıraktı. Vanlı vatandaşlar hem bayram sessizliğini hem yaşadıkları ekonomik sorunları dile getirdi.

“İNSANLAR YALNIZLAŞMIŞ DURUMDA”

Van’daki vatandaş ve esnaf, pandemi ve tam kapanma dolayısıyla yaşadıkları bayramı ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

- Vatandaş Ömer Demez: “Geçmişte bayramlar sabah camiye gitmekle başlardı. İnsanların birbirini sorduğu, helalleştiği bayramlardı. Pandemi sürecinde her şey ortadan kalktığı gibi bayramlar da ortadan kalktı. Bırakın camiye gitmeyi iki insan bir araya gelmeye korkuyor. Bu yüzden de bayramlar kutlanamıyor. Pandemi ekonomiyi ortadan kaldırdığı gibi insani ilişkileri de ortadan kaldırdı. İnsanlar artık birbirine güvenmiyor. Süreç böyle devam ederse, insanlar yalnızlaşacaklar. Ki zaten şu anda yalnızlaşmış durumdalar. Bayram sohbet ve muhabbet için birer fırsattır ancak, pandemi buna engel oluyor.” 

“DEVLET BANA 1 KURUŞ DESTEK VERMEDİ”

- 30 yıllık esnaf Seracettin Macit: “Pandemiden önce Van’da insanların yüzleri gülerdi, insanlar varlıklıydı. Akşam lokantamızı kapattığımız zaman işçilerimize yemek davetleri veriyorduk. Harçlıklarını veriyorduk. Bu sene ise yanımda çalışan 8 kadın ve 4 erkeği işten çıkarmak zorunda kaldım. Devlet bana 1 kuruş destek vermedi. Verilen 500 liralık kira desteğini dahi alamadım. Diğer yandan kira sahipleri de bizden kiralarını aldı. Beş yıldır yeni işyerimde esnaflık yapıyorum. Pandemi sürecinde bize bir destek kredisi verdiler. Biz de 10 bin lira çektik. Her ay ödemelerimizi yapıyoruz. Bari bunu erteleyin. Kredi ödemelerini de ertelemiyorlar. Krediler, elektrik, su, doğalgaz ve kira. Esnafı düşünen yok. Tüm işçilerim evde yatıyor ve bana sürekli ‘ne zaman gelelim abi’ diyorlar.”

“ÇALIŞMAYANLARIN SAYISI ARTTI”

Vatandaş Nazdar Deniz Demirhan: “Eski bayramların heyecanı, misafirperverliği ve insanlar arasındaki ilişkiler yok oldu. İnsanlar şu anda asosyal bir şekilde, insanların birbirlerini görmediği ve görmek istemediği bir hal aldı. Bu da psikolojik olarak kötü etkilere sebep oldu. Türkiye ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşadı. Birçok esnafımız battı. Yerelde özellikle de kırsalda çok sayıda çalışan çalışmamaya başladı. Çalışmayanların sayısı daha da artı. Bu çabuk bitecek bir durum değil. 2022 yılında bitmesi beklenen hastalığın sonrasında her şey bir anda bitecek anlamına gelmiyor. İnsanların toparlanmaları, içinde bulundukları durumda ve borçlardan kurtulmaları için zamane ihtiyaç olacaktır.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Van sokaklarından görüntüler

* Vatandaşlarla röp.

  - Ömer Demez

  - Seracettin Macit

  - Nazdar Deniz Demirhan