HABER: TUĞBA AYDIN

Uzun yıllardır vahşi madencilik faaliyetleri altında yok olmanın eşiğine gelen Beşparmak Dağları'nda yeni bir maden ocağı projesi için çalışma başlatıldı. Antik adıyla Latmos olarak bilinen ve 8 bin yıllık tarihiyle eşi ve benzeri olmayan bölgede yeni bir maden ocağı projesinin başlatılacağını öğrenen vatandaşlar, büyük bir şok yaşadı. Çörlenasarı Kalesi denilen antik yapının bulunduğu bölgede yaşayan İhsan Karagöz, maden ocağının bölgenin kalbine vurulmuş bir hançer etkisi yaratacağını anlattı.
G Lg J Sm S W0 A I Jh6U

"FISTIK ÇAMLARI, İNCİR VE ZEYTİN AĞAÇLARI VAR"

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Çavdar Mahallesi'nde yaşayan mahalle sakini, yapılmak istenen maden ocağının hem binlerce yıllık tarihe hem de yaşama büyük zarar vereceğini ifade etti. Bölgenin özelliklerini aktaran mahalle sakini, "Latmos'un kuzey kesiminde Sarıçay'ın doğduğu derenin başlangıcındayız. Çörlerasarı denilenen antik kalenin güneyindeyiz. Burası latmos'un kalbi. Latmos tanrıların dağı diye geçer. Fırtına ve yağmur tanrısının evi ve 8 bin yıllık bir yaşam izi var. Sayısız kaya resmi var. Henüz bulunamayan kaya resimleri var.  Yeterince inceleme yapılamayan bir alandan bahsediyoruz ve buraya bir maden ocağı açmaya çalışıyorlar. Bulunduğumuz yerde fıstık çamları hemen arkada antik kent kalıntısı, Sarıçay'ın doğduğu dere bulunuyor. Burada fıstık çamları, bal, zeytin, doğal hayvancılık yapılan, binlerce yıllık bir yaşam var. Böyle bir yerde maden ocağı açmak istiyorlar" dedi. 

"LATMOS'UN SESİ OLUN"

Kuyucaklılar JES'e karşı direnmeye devam ediyor Kuyucaklılar JES'e karşı direnmeye devam ediyor

Latmos'un korunması için çağrıda bulunan çevre savunucusu ve Arkeolog Selahattin Aydın, "Latmos'un kalbini yine madenle deşmek istiyorlar. Çörlenasar Kalesi'nin dibi, Sarıçay'ı besleyen derenin ağzı, arıların yuvası, fıstık çamları, tarım arazileri ve daha sayacağımız pek çok şey. Latmos'un sesi olun lütfen" ifadelerini kullandı. 

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ