Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu kentlerden Malatya’da yıkılan Hayat Sitesi’nin enkazından yakınının çıkarılmasını bekleyen ODTÜ Mezunlar Derneği’nden mühendis Süleyman Kaya, “Kağıt gibi üst üste çöken bir bina sistemi görüyoruz. Yani bunun iki nedeni var. Beton kalitesinin olmadığı net bir biçimde gözlenebiliyor. Yapı standartlarına uygun bir şekilde imal edilmediği açık” dedi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan 2 depremden Malatya da etkilendi. Yeşilyurt ilçesinde bulunan beş katlı üç bloktan oluşan Hayat Sitesi, depremde yıkılan binalar arasında yer aldı. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, depremden üç saat sonra kurtarılan bir vatandaş, yaşadıklarını Anka Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

“İkinci kattaydım. Birinci depremde, üç saat sonra çıktım, çıkarttılar beni. Daha AFAD falan gelmemişti. Vatandaş çıkartmış beni. Tabi biz o zaman kimseyi tanımıyoruz. Tanıyacak halimiz yok. Vatandaşlar çıkartmış beni ama ondan sonra burası kalabalıktı. Bizi götürdüler hastaneye, Allah’a çok şükür bir şey yok. Hanım da ayrı odada yatıyordu ama benden 15 dakika sonra onu çıkarttılar. Allah’a şükür onda da bir şey yok. Bende de bir şey yok.

Bize yol açılmıştı herhalde orada. Mağara gibi bir yerden bizi. Biz odadaydık salonun penceresinden çıkarttılar bizi. Ben bir ayıldım, şak şak ses geliyor ama ben o arada yatak odasının çıkış kapısının önüne durdum. Pervazların altına durun kafanıza bir şey düşmesin derlerdi, eskiden kalma. O arada çok büyük bir ses geldi. Kapı beni bu tarafa yasladı. Sağ kolum kalkmıyor tabii. Sol elim çalışıyor. Bir baktım ki telefon da bu elimin altında. Telefonla çocuklar beni aradılar. Çocuklar beni buldular, ben arıyorum onları bulabiliyorum. Ondan sonra ileride bir ışık geldi, ‘Işığı görüyor musun amca?’ dedi. Görüyorum dedim. Ben de telefonumun ışığını yaktım. O ışığa doğru geldi. Sanki mağara gibi bir yer açılmıştı. Öyle her yeri temizleyerek gelinmedi. Oradan çıkarttılar bizi. 15 dakika sonra da hanımı çıkarttılar. Öbür binada da benim oğlan vardı. Birincide onlar yıkılmadı zaten. Onlar dışarıya çıkınca yıkıldı. Onlar dışarıya çıkmışlardı.”

“KAĞIT GİBİ ÜST ÜSTE ÇÖKEN BİR BİNA SİSTEMİ GÖRÜYORUZ”

Hayat Sitesi enkazı altında yakını bulunan ve bölgede yaşananları anlatan ODTÜ Mezunlar Derneği’nden mühendis Süleyman Kaya ise şunları söyledi:

“Kağıt gibi üst üste çöken bir bina sistemi görüyoruz. Yani bunun iki nedeni var. Beton kalitesinin olmadığı net bir biçimde gözlenebiliyor. Yapı standartlarına uygun bir şekilde imal edilmediği açık. Ben kuzenim var. Ali Ekrem Tuncer ve eşi. Bizim bekleyişimiz sonuna kadar sürecek. Biz onu son dakikaya kadar, görene kadar umudumuzu kaybetmeden bekleyeceğiz. Elimizden gelen her yardımı da etrafımıza dair yapmaya çalışacağız. Çok ciddi bir alanda deprem oldu. Bu sadece burada koordine etmiyoruz. Ben aynı zamanda ODTÜ Mezunlar Derneği’nin yönetimindeyim. Çok ciddi bir yardım ve dayanışma süreci işletmemiz gerekiyor. Şu anda bize içeriden verilen 10’un üzerinde 12-14 arası insan olduğu söyleniyor. Akşamki ekip içeride 7 tane eks olduğunu belirtti. Şu anda onlardan sadece biri çıkartılabildi. Canlı olarak bugün bir kişi çıkartıldı. Dün gece saat 2’den beri canlı olduğu bilinen bir insana ulaşılmaya çalışılıyor.”