Kuşadası Belediyesi, 20 Şubat Dünya Sosyal Adalet Günü’nde açtığı Adaletin Ötesi ve Yeşilay Haftası’nda açtığı Gözlerini Aç isimli pop art sergilerin ardından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde “Anıt 99” ismiyle Türkiye’nin ilk tema anıtının açılışını yaptı. Tüm inançlarda özel bir yeri olan Fatima’nın Eli şeklinde tasarlanan ve üzerinde erkekler tarafından öldürülen 99 kadının isminin yer aldığı pop-art anıtın açılışı nedeniyle İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı’nda bir tören düzenlendi.

 Sivil toplum örgütleri ile Kuşadalıların ilgi gösterdiği açılışta konuşan Kuşadası Belediye Başkan Vekili Efe Berberoğlu Türkiye’de son 10 yılda 3589 kadının cinayete kurban gittiğine dikkat çekerek “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Yıllarca bugüne sıkıştırılmış kutlamalar, etkinlikler, söyleşiler, kampanyalar yapıldı ama sorunlar hep devam etti. 

Yani pek bir şey değişmedi. Bugün burada bu kendi mütevazı, anlamı ve mesajı kendinden büyük, buluşmayı görünür kılmak adına, üzerinde şiddet sonucu hayatını yitiren 99 kadınımızın adlarının yer aldığı bu anlamlı anıtı, yaşam hakkı elinden alınmış tüm kadınlarımızı anmak adına Kuşadası’nın kalbinde burada açıyoruz. Bu mütevazı etkinliğin, bu bir araya gelmenin bir tek nedeni var, bu anıtı her gördüğümüzde birlik duygumuz, birbirimize sevgimiz gelsin aklımıza. Sayın Genel Başkanımızın da dile getirdiği gibi, hepimiz değişmeliyiz, dönüşmeliyiz, bu da zihniyeti değiştirmekle başlıyor. Biz bu anıtı zihniyeti değiştirmemiz gerektiğini her daim bize hatırlatsın diye burada konumlandırıyoruz. Kimileri hala heykel diye dursun, biz yeni Türkiye’yi hep birlikte kurarken bu zihniyetin de değişmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edecek ve zihniyet değişimini toplumca başarmamız gerekliliği gerçeğinden sapmadan, her türlü eski zihniyet engeline rağmen kararlılıkla bu yolda, birlik beraberliği ve birbirimize sevgiyi koruyarak, yeni bir Türkiye için;  Genel Başkanımızın 2.yüzyıl programına uygun olarak yürüyeceğiz. Biliyoruz ki; cesur olanlar hak eder. Bir şarkıda geçen güzel söz gibi; ‘biraz cesaret, bitecek esaret’” dedi.