HABER: SEHER DAMLA KÖROĞLU

Aydın Adnan Menderes Üniversite (ADÜ) Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Kocatürk tarafından, görme duyusunu kaybeden 77 yaşındaki Nafiz Yalçın’a kornea nakli yapıldı. Başarılı geçen operasyonun ardından görme duyusunu yeniden kazanan Nafiz Yalçın, üniversite hastanesinde 11 Temmuz 2023 tarihinde kornea nakli olmuş, 17 Temmuz 2023 tarihinde taburcu edilmişti. Hastanın ilerleyen süreçlerdeki kontrollerinde sağlık ekipleri tarafından hızla iyileşme kaydettiği gözlemlendi.
 

"ORGAN BAĞIŞI ÇOK ÖNEMLİ"

Organ bağışının, nakil bekleyen hastalar için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Nafiz Yalçın, organlarını bağışlayan donör ve Prof. Dr. Tolga Kocatürk’e minnetlerini sunarak onlar sayesinde yeniden görebildiği için mutlu olduğunu söyledi.
Kornea naklini başarılı bir şekilde gerçekleştiren Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Kocatürk, “Kornea gözün ön kısmında bulunan, saat camına benzeyen berrak şeffaf bir dokudur. Korneanın hasar görerek veya bir hastalık nedeniyle kalıcı olarak bulanıklaşması görme kaybına neden olmaktadır. Bu hastaların tedavisi ancak kornea nakli ile mümkün olabilmektedir. Bu operasyonlarda en önemli nokta kornea temin etmektir. Kornea bozukluğuna bağlı görme kaybı olan hastalar, kornea bağışları sayesinde, nakil sonrası yaşamlarını sürdürebilecek görme düzeyine kavuşabilmektedir. Kornea naklinde gözün tamamı alınmamakla beraber sadece tırnak kadar küçük bir doku nakledilmektedir. Burada organ ve doku naklinin çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Bir donörden alınan 2 adet kornea, görmeyen 2 farklı hastanın görmesini sağlayabilmektedir” dedi.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ