Asgari ücrete ara zammın belirlenmesi için süreç devam ediyor. Bugün saat 10.00'da başlayan toplantı ile taraflar ikinci kez bir araya geliyor. Gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katılacak. İşçi ve işveren tarafının temsilcileri de toplantıda olacak.

İlk toplantıda rakama yönelik herhangi bir dile getirilmemişti. Bu kez işçi kesiminin zam oranına ilişkin taleplerini iletmesi bekleniyor. Komisyon, tüketici fiyat endekslerini ve geçinme endekslerini dikkate alacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın saha çalışmaları değerlendirilecek. İşçi ve işveren sendikasının çalışmaları da ele alınacak.

İLK RAKAMLAR BELLİ OLDU

Tespit Komisyonu'nda yer alan işveren temsilcisi TİSK, asgari ücrete zam konusunda hem fikir olduklarını ifade ederken, asgari ücret zammı için rakamın 6 aylık enflasyon kadar olmasını istedi. Bu rakam da 10.100-10.400 TL arasında şekillendi.  TİSK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan yüzde 6 oranında destek istedi. Asgari ücret işveren maliyetinin azaltılması için yeni rakamın yüzde 6'sı oranında destek talebinde bulundu. Bakan Işıkhan konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sundu. Hafta içi 2 Bakanlık yetkilileri teknik ve bütçe çalışmalarını gerçekleştirdi. Desteğin gerçekleşmesi durumunda asgari ücret zam oranının yüzde 30'un üzerine çıkması konusunda TİSK 'Uzlaşmaya varım' mesajı verdi.

TÜRK-İş'in masaya getirdiği ilk ücret tespiti 500 dolar oldu bu da 11.800 TL'ye denk geliyor. TÜRK-İş özellikle gıda fiyatlarındaki 6 aylık artışa dikkati çekti.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ