HABER: TUĞBA AYDIN

Resmi Gazete ile açıklanan KDV oranlarının artırılması kararının küçük esnafa yansımaları merak konusu oldu. Yeni gelen zamların ardından zor zamanlar geçirmesi beklenen bakkal, büfe, su bayisi, tütüncü gibi iş yerlerinin kepenk kapatmasından endişe edilirken, bir darbe de sabah saatlerinde sigaraya gelen 5 TL’lik zam ile tütün ürünleri satan esnafa geldi.

Esnafın yeni zamlardan ne şekilde etkileneceğine yönelik Aydın Haberleri’ne konuşan Aydın Bakkallar Odası Başkanı İlyas Seçkin, bakkal, büke ve kantin gibi işletmelerde esnafların kepenk kapatmak yerine el değiştirme şeklinde bir dönüşüme girdiğini belirtti. Esnaftaki sayının artan vatandaş sayısı ile ters orantılı olarak ilerlediğini kaydeden Seçkin, “Bakkal, büfe, su bayisi,  kantinci esnafının yüzde 15’i el değiştiriyor. Halk artıyor ama esnaftaki sayı artmıyor. Bu da tabi ki esnafın zor durumda olduğunu gösteriyor. Esnafın halkın sayısındaki artışla birlikte çoğalması gerekirken tam tersi oluyor” dedi.

"20 MİLYONLUK SATIŞ YAPANLA 2 MİLYONLUK SATIŞ YAPAN AYNI VERGİYİ VERİYOR"

Özellikle tütün gibi tekel ürünleri satan esnafların zor zamanlar geçirdiğini dile getiren Seçkin, “Esnaf, sigaradan dolayı iş adamlarıyla aynı vergi dilimine giriyor. Ankara’daki 20 milyonluk sigara satışı yapan ile Aydın’daki 2 milyon satış yapan aynı vergiyi veriyor. Bilançoya, iş adamları ile aynı vergi sistemine giriyor. Sigaranın hasılat olarak vergiden muaf olması gerekiyor. İş adamlarıyla aynı kefede değerlendirmesi esnafı bitiriyor. Tütün ve tekel ürünleri satan esnaf bu vergilendirme sistemi yüzünden kepenk kapatıyor” diye konuştu.

“ESNAF BU KARARI BEKLİYOR”

Esnafa verilen vaatleri de hatırlatan Seçkin, “Esnafın Bağkur’u 7200’e sigorta ile eşitlenecek denildi ama henüz bir şey çıkmadı. Acil olarak bekliyoruz. Vaatler ve söz verilenler arasında olduğu için esnaf dört gözle açıklanacak bu kararı bekliyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ