HABER: TUĞBA AYDIN

Aydın Barosu Başkanı Avukat Anıl Yetişkin, Muğla'da bulunan Akbelen ormanlarındaki ağaç katliamına dikkat çekebilmek amacıyla bölgeye gitti. Konuya ilişkin açıklama yapan Yetişkin, ormanları korumanın vatanı korumak olduğunu söyledi. Yetişkin açıklamasının devamında, "Dün sabaha karşı Akbelen Ormanının çamları, jandarma eşliğinde hızar makinesiyle güne uyandı. “Vatan millet” denince mangalda kül bırakmayanların ülkemizin ormanını katletmekteki, milletin nefesini kesmekteki pervasızlıkları hafsalalara sığmaz oldu. Oysa Dünya, küresel iklim krizinin tam ortasındadır. İklim krizinin sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışlar ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır.  Anayasa’nın 169. Maddesi “Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir” demektedir. Devletin, ormanları korumak yerine bizzat yok etmesi, bizler yangınlarla yok olan ağaçlara ağlarken  baltayı bizzat vurup kesmesi kabul edilemez. Hele ki fosil yakıt için ormanın katledilmesi, ayrı bir akıl tutulmasıdır" dedi.

"HUKUKA AYKIRI MÜDAHALEYİ KINIYORUZ"

Avukatların yasalara ayrıkırı bir şekilde gözaltına alındığını sözlerine ekleyen Yetişkin, "Bu bilinçle Akbelen ormanlarını korumak ve ranta kurban edilmesini engellemek isteyen İkizköylüler ve çevre aktivistleri, Av.İsmail Hakkı Atal’la birlikte jandarma barikat noktasına giderek yolu açmalarını istemiş, Anayasa 'nın 169. Maddesine göre suç işlendiğini ihtar etmiştir. Bunun üzerine Jandarma barikatında yaşanan itiş-kakış sonrası İkizköy davası avukatı İsmail Hakkı Atal’la birlikte köylüler ve aktivistler darp edilerek gözaltına alınmıştır. Av. İsmail Hakkı Atal, kamu hizmeti ifa ederken Cumhuriyet Savcılığının yazılı emri olmadan gözaltına alınmış ve kanuna, hukuka aykırı uygulamalar yapılmıştır.
Yaşam hakkını savunmak, rant için doğanın talanına karşı çıkmak ve ormanları korumak  anayasal bir haktır. Meslektaşımıza ve yurttaşlara uygulanan hukuka aykırı müdahaleyi kınıyoruz.  Akbelen’de IC Enerji-LİMAK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri için kömür elde etmek için Akbelen Ormanı kesiminin acilen durdurulmasını istiyoruz. İki yıldır Akbelen’de nöbet tutarak içindeki canlarıyla birlikte ormanını, yaşam alanlarını koruyan, sağlıklı bir çevrede yaşam haklarını savunan, gelecek kuşaklara karşı sorumluluk duygusu taşıyan İkizköylülerin yanındayız. Tüm ilgili / yetkili kişi ve kurumları, Anayasamızı uygulamaya, vatandaşın Anayasal hakkını kullanmasına saygı gösterirken Anayasal görevlerini yapmaya, ormanı korumaya ve kesimleri acilen durdurmaya çağırıyoruz. 
Sessiz kalmak suça ortak olmaktır. Akbelen'de işlenen Anayasal suça ortak olmayacağız. Üst üste işlenen suçların cezasız kalmaması için takipçisi olacağımızı da ilan ediyoruz. Orman vatandır" ifadelerini kullandı.

EKOLOJİ VE ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ