HABER: TUĞBA AYDIN

Aydın'ın 17 ilçesine bağlı 107 köy ve kırsalında yapılan 2024 yılı  leylek sayımları tamamlandı. Yapılan sayımlar sonucunda toplam 401 yuvada 802 leyleğin tespiti yapıldı. Geçtiğimiz yıl yapılan sayımlara göre 37 yuva ve 74 leyleğin eksik olduğu görüldü. Kuyucak ilçesine bağlı Yamalak Mahallesi en fazla yuvanın görüldüğü yerleşim oldu.  Kuyucak’a bağlı  Azizabat, Başaran, Nazilli’ye bağlı  Çapa Hasan Mahallesi, Hamzallı, Esenköy, Söke’ye bağlı Avşar, Yenipazar’a bağlı Direcik, Gödrenli,  Bozdoğan’a bağlı Akçay havzası, Köşk'e bağlı Çiftlik, Germencik'e bağlı Ovakaraağaç, İncirliova'ya bağlı Osmanbükü, Koçarlı'ya bağlı Çakırbeyli ve Yeniköy yerleşimleri yuva sayısının en yoğun olduğu yerler oldu.
I M G 6331

LEYLEKLERİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK
Konuya ilişkin bilgi veren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Erken gelen leyleklerin yavrularının büyümeye başladığı birçoğunun da henüz yumurtada oldukları tespit edildi. Elektrik telleri üzerindeki riskli yuvalarla ilgili Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne ve ADM Elektrik Dağıtım Şirketine bilgi vereceğiz. Yavru leyleklerin sakatlanmasına ve ölmesine neden olan insan kaynaklı atık maddelerin en ciddi sorunlardan biri olduğunu, leyleklerin yuvaya taşıdığı malzemelerden gördük. Yuvaya en çok taşınan ve yavrular için risk oluşturan en önemli atık madde, saman bağlamakta kullanılan siyah plastik ipler olmaktadır. Çevreye atılan bu tür atıklar görüldüğü yerden mutlaka toplanmalıdır.  Bir leylek ailesi üreme dönemlerinde yuvasının bulunduğu çevrede yılan, kurbağa, balık, böcek, çekirge ve danaburnu gibi pekçok tarım zararlısını da tükettiklerinden çiftçilik yapanlara da yarar sağlamaktadır.
Özellikle çocuklu aileler, leyleklerin yavrularının çıkmaya başladığı bugünlerde çocuklarını kendilerine en yakın leylek köylerine götürerek, bu sevimli kuşlarla buluşturmalı, ebeveynlerin yavrularını nasıl beslediklerini, eşleri geldiklerinde gagalarını nasıl takırdattıklarını, besinleri sulak alanlardan ve tarlalardan nasıl bulduklarını izlettirerek, çocukların hem leylekleri hem de doğayı tanımalarını sağlamalıdır" ifadelerini kullandı.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ
 

Çaldığı büyükbaş hayvanı satmaya çalışırken yakalandı Çaldığı büyükbaş hayvanı satmaya çalışırken yakalandı