Aydın’da vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin itirazlarına neden olan JES’ler ile ilgili tartışmalar sürerken Germencik-Söke arasındaki bölgede yeni bir JES tesisi yapılması için başvuru yapıldı.

HEZ Enerji İnşaat. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ve Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlayan tesis ile ilgili halkın katılım toplantısı düzenlendi. Toplantıya töre halkının yanı sıra, çevreci dernekler de yer aldı.

EKOLOJİK DENGE YOK OLACAK
Çevreci avukat Akın Yakan toplantıda yaptığı açıklamada “Böyle bir projenin birinci sınıf tarım alanlarında kurulması açıkça yasaya aykırı. Bu tip bir projenin sulama alanı içerisine yapılması açıkça aykırı. Bu alanın neredeyse tam ortasından Moralı Çayı geçiyor. Moralı Çayı’na 40 metre mesafede… Moralı Çayı’nın dibine bunun yapılması demek buradaki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının tamamen kirlenmesi demek. Bunu göze alamayız. Proje kapsamında 12 tane kuyu ve tesis yönünden kümülatif etki değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmış. Kümülatif değerlendirme yörede yer alan bütün tesislerin ekolojik dengeye, çevreye vereceği zararı bütüncül olarak incelemesi demek. Fakat projede 12 tane sondaj noktası ile ilgili kümülatif etki değerlendirmesi yapılmış. Burada burnumuzun dibinde olan Bereket Enerji’nin devasa tesislerine, Germencik’te faaliyet yapan 18 tane JES ile birlikte kümülatif etki değerlendirilmesi bu proje ile yapılmamış durumda. Bu projenin gerçekleşmesi demek bu yörede zaten bozulan ekolojik dengenin tamamen yok olması demektir” dedi.

Toplantıda şirket yöneticilerinin herhangi bir savunma yapamaması ise dikkat çekti.

PROJEDEN DETAYLAR
Söke’nin Argavlı Mahallesi ile Germencik’in Moralı ve Uzunkum Mahalleleri’ni kapsayan projenin 376 milyon TL’ye mal olması planlanıyor. Bölgede 12 ayrı sondaj kuyusunun açılmasının yanı sıra JES’i destekleyecek Güneş Enerji Santrali ve iki adet sera alanı belirlendi. Kuyu derinliği ise 3 bin 500 metre olarak belirlendi.

EN YAKIN YERLEŞİM 340 METRE
ÇED Alanı’na en yakın yerleşim alanı 340 metre olarak belirlenirken yine ÇED Alanı’nın Moralı Çayı’na 40 metre ve bölgede bulunan kuru bir dereye 435 metre ileride bulunuyor.

ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAYACAK ALAN
Raporda ayrıca tarım alanı ve sulak alan vasfındaki arazi ile ilgili olarak “ÇED ve izni istenen proje alanlarının tamamı Aydın-Söke Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde kalmaktadır” denilmesi de dikkat çekiyor