HABER: TUĞBA AYDIN

Aydın’ın Efeler ilçesinde toptancılık yapan Avni Dinçer (52), kuru bakliyatlara yönelik açıklamalarda bulundu. Son bir yılda kuru gıda ürünlerinin her kaleminde yüzde yüz oranında bir zam geldiğini ifade eden Dinçer, bunun nedenini ise yerli üretimin azalmasına bağladı. Türkiye’nin dışarıya bağımlı bir ülke haline geldiğini dile getiren Dinçer, “Üretim yapmadığımız sürece bu fiyatların artması doğal. Dışarıya bağımlı olduğumuz sürece bu fiyat artışları sürecek. Şimdi düşündüğümüzde kendi ürettiğimiz bir ürünü almak maliyet anlamında daha düşüktür, daha düşük fiyatlara gelecektir. Şu an yurtdışından geldiği için ister istemez onlar kendi fiyatlarını vereceklerdir. Örnek veriyorum bizim Kanada ile 10 yıllık bir geçmişimiz yok ama biz şimdi mercimeği Kanada’dan alıyoruz. Durumun vahimliği şu an bu zaten” dedi.

“KANADA VE MEKSİKA’DAN İTHAL EDİYORUZ”

Türkiye pazarında yerli üründen çok ithal ürünün bulunduğunu kaydeden Dinçer, “Şu an üretim anlamında televizyonlarda tarımda altın çağı yaşıyoruz diyorlar ama şimdi baktığımız zaman ben 15 çeşit bakliyat koyayım önünüze, taş çatlasın içinden 3'ü ya da 5'i yerli çıkar. Diğerlerinin hepsi Kanada, Meksika gibi yerlerden ithal ediliyor. Nohudu mesela Meksika ve Hindistan’dan alıyoruz. Yerli nohudumuz Akşehir nohududur ve ufaktır, lezzetlidir ama işte bizim insanlarımız farklı düşünüyor. Onlar da haliyle fiyatları artırıyor” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023-03-24 at 14.03.50

“BU BİR KISIR DÖNGÜ”

Her şeyin maliyetinin arttığını sözlerine ekleyen Dinçer, “Şu anda bakın dün mesela açıklandı. Et ve Süt Kurumunda fiyatlar sabitlendi. Dışarıdan hayvan ithal edeceklerini söylüyorlar. Buradaki üreticilerin yem fiyatlarını artırdınız maliyetlerini artırdınız artık üreticiler elindeki süt hayvanını bile kesmeye başladılar. Hayvanları keserseniz süt azalır. Süt azaldığı için peynir grubunda maliyet artıyor. Diğer türlü masrafı çıkaracağım diye hayvanını kesiyor bu sefer ne oluyor hayvan azaldığı için et fiyatları fırlıyor. Kısır bir döngü bu yani biz üretimimizi artırmadığımız sürece bu artışlar olacak” şeklinde belirtti.

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ