HABER: EKİN KORKMAZ

Aydın Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde depremzede kadınlar için Sevgi Yolu’ndan Aydın Kent Meydanı’na yürüyüş yaptı. Deprem bölgesinde yapılan cinsiyet ayrımcılığına dikkat çeken Dernek Sekreteri Hale Dalkıran şu sözleri söyledi;

DEPREMDE KADINLAR DAHA ÇOK ÖLÜYOR

“Depremlerde kadınlar daha çok ölüyor ve daha çok yıpranıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yaşamda olduğu kadar afetlerde ve ölümde de kendini gösteriyor. Kar hırsı ile yapılan imar planlarının sonucunda güvencesiz binalarda yaşayan yoksul halkın öldüğü bir deprem yaşadık. Yıkımda yaşanan felaketin ve kayıplarımızın büyük olmasının bir diğer sebebi de arama kurtarma çalışmalarının çok geç başlamasıydı. Yetmezmiş gibi gönüllü sağlık hizmetleri sunmak isteyenler Sağlık Bakanlığı tarafından engellendi.

KADINLAR PED İHTİYACINI SÖYLEMEYE ÇEKİNİYOR

Kadınlar yaşamları boyunca maruz kaldığı kültürel kodlar bir an da kaybolmuyor. Deprem bölgesinde çoğu kadın ped ve iç çamaşırı gibi ihtiyaçlarını söylemeye çekiniyor. Kadınların ihtiyaçlarına anlama ve hassasiyetlerini gözetmede kadın görevliler ve gönüllülerin varlığı kadar önemlidir.

AYRIMCILIK YAPILMADAN YAŞAMA HAKKI İNSAN HAKKIDIR

Engelli, mülteci, farklı din, mezhep, etnik köken veya cinsel yönelimde olan kadınlar için güvenlik riski daha yüksektir. Bazı grupları hedef gösterenler çok tehlikeli ve insanlık dışı sonuçlara yol açabilirler. Nefret söylemlerine ve hukuk dışı hiçbir müdahaleye izin verilmemelidir. Ayrımcılık yapılmadan yaşama hakkı insan hakkıdır. Taleplerimiz hayati bir gerekliliktir ve bir an önce uygulanmalıdır.

Hijyen sorununu çözün; gebe, yeni doğum yapmış kadınlara özel destek, yeterli çadır, seyyar tuvalet, ped, temiz-güvenli su, mobil kadın sağlığı araçları. Deprem bölgesinde kadına yönelik şiddete karşı acil başvuru ve koruma mekanizmaları kurulsun. Çocukların dini, siyasi, maddi çıkar için kullanılmasına son verin, acil önlemler alın. Çocuk, yaşlı, hasta bakımı yükünü azaltmak için mobil kreş ve bakım evlere, çamaşırhane, aşevleri, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturası; vergi, kredi kartı, ihtiyaç, konut, taşıt, kredi borçlarını silin.” dedi.