“Bir Çift Sözüm Var” programında ABGC Başkanı Cem Ulucan’ın sorularını yanıtlayan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, iftira lobisinin asılsız iddialarına ve kamuoyunun gündemini meşgul eden sorulara yanıt verdi. Başkan Günel, görev süresi boyunca ekibinin ve kendisinin Kuşadası’na hizmet noktasında “yanlış” bir adım atmadığının altını çizerek, “3.5 yıl değil sadece hayatım boyunca ne Allah katında ne de kul önünde cevabını veremeyeceğim hiçbir şey yok” dedi.
 

“Benim de bir çift sözüm var”

Kuşadası halkının ve Kuşadası’nı takip eden herkesin sorusuna net bir şekilde yanıt vereceğini vurgulayan başkan Ömer Günel, “Bir Çift Sözüm Var” programına neden başladıklarını, “Ağzı olan konuşuyor. Herkes her bilgiyi istediği gibi evirip çevirebiliyor. Bir bakıyorsunuz yanlış bilgi gerçek gibi önünüze getirilmiş oluyor. Bizler bulunduğumuz konum itibari ile her zaman karşımızda iddialarda bulunan ve iftira atanlara aynı düzeyde ve sıklıkta cevap vermiyoruz. İstedik ki herkesin konuştuğu ve sade vatandaşın cevabını merak ettiği soruları benden duysunlar ve 3.5 yıl değil sadece hayatım boyunca ne Allah katında ne de kul önünde cevabını veremeyeceğim hiçbir şey yok. O yüzden ben de diyorum ki bu kadar çok konuşulan ve doğru olmayan bilginin yayıldığı ortamda benim de bir çift sözüm var. Kuşadası halkı ya da Kuşadası’nı takip eden herkes soruların cevabını benden alabilecek” sözleri ile anlattı.

Nedir bu mıcır meselesi?”

Asılsız iftira ve iddialarla Kuşadası’nın gündemini meşgul eden, kente fayda sağlamaktan uzaklaşan kişilere verilebilecek en güzel yanıtın kesintisiz hizmet olduğunu söyleyen başkan Ömer Günel, mıcır meselesinde gelinen son durumu da anlattı:

“Kuşadası’nı gereksiz bir şekilde uzunca bir süre meşgul etti. Mıcır kelimesini söylemesi kolay, dilden dile dolaşması da kolay oldu. Bir kesimin inanılmaz abartılı söylemleri, iddiaları ve yapılan şikayetler neticesinde birçok konuda uzun zamandır incelendik. İncelemeler bitti, müfettişler Kuşadası’ndan ayrıldı. İşin çıkış noktası şu; 750 bin ton mıcır nasıl kullanılır? Nerede kullanılabilir? Efendim Mars’a yol mu yapıyoruz? Matematikle arası hiç olmayanlar ve hayatında mıcırın ne olduğunu bilmeyenler bile bu konuda yorum yaptı ve yorum yapmaya da devam etti. Biz 3.5 yıldır çok çalışan ekibiz, belediyeyiz. 3.5 yıldır yaptığımız icraatlar ortada. Hukuki bir süreç olduğu için detayına girmeden örnekleri ile anlatmak istiyorum. Böyle çalışan bir belediyede bu miktarda ihale yapılması yanlış mı? Afaki mi? Kabul edilemez mi? İmkansız mı?”

“Ortada bir yanlış varsa, hukuksuzluk ve yolsuzluk yapıldıysa
bunu kesinleşmiş yargı kararı söyler”


Türkiye’nin dört bir yanından mıcır ihalelerine katılan belediyelerden örnek veren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, ortada bir hukuksuzluk ve yolsuzluk varsa bunun kararını yargının kesinleştireceğini söyledi. Başkan Ömer Günel, konuşmasında şu detayları verdi; “AK Partili belediyelerden Melikgazi Belediyesi, bir ilçe belediyesi ve nüfusu ortalama bize yakın, yapmış olduğu mıcır ihalesi 1 milyon 607 bin 500 ton. Karatay Belediyesi, yine nüfus ortalaması bize yakın, hatta bizden biraz daha küçük. Kuşadası’nın 12 aylık nüfus ortalaması 400 bin civarında. Karatay Belediyesi’nin yapmış olduğu mıcır ihalesi 1 milyon 820 bin 500 ton. Selçuklu Belediyesi yine aynı şekilde nüfusu bize yakın, yapmış olduğu mıcır ihalesi miktarı 805 bin 500 ton. Sivas Belediyesi’nin 1 yılda yapmış olduğu mıcır ihalesi 408 bin ton. Kuşadası Belediyesi 750 bin ton mıcır ihalesi yapmış, bu ihalenin 539 bin 917 tonunu kullanmış. Geri kalanını kullanmamış, yani ihalenin geri kalanı gerçekleşmemiş. Biz 3.5 yılda Kuşadası tarihinde 20 yılda yapılmış olan yolun 2 katını yaptık. 1 milyon 195 bin metrekare yol yaptık. Matematiği olan birazcık mühendislik bilgisi olan otursun hesaplasın. Hiçbir hukuksuzluğun, yolsuzluğun talimatını vermedim. Ben arkadaşlarıma hizmet noktasında talimatlar verdim, onlar da kendi görev ve yetkileri çerçevesinde işlerini yaptılar. Ortaya müfettiş incelemesi sonucunda birtakım iddialar kondu ve konu yargıya intikal etti. Yargının sonucunu sabırla beklemek lazım. Çünkü anayasal teminatı altında olan bir masumiyet karinesi var. Her ağzı olan bir şey söylüyor. Ben de diyorum ki davanın sonucunu bekleyin. İdari bir tahkikat gerçekleşti ve konu hukuka yansıdı. Köpürtülmüş ve üzerinde algı oluşturulmaya çalışılan, normal şartlarda kendi mecrasında yargılaması devam etmesi gereken bir konu çok önemli bir konu haline getirildi. Bazı makamlar drone çekimleri ile bu işin şovunu yapmaya çalışıldı ve pire deve haline getirildi. Ben arkadaşlarımın yanlış bir şey yapmadıklarına inanıyorum. Çünkü ben onlara yanlış bir şey için bir talimat vermedim. Ama eğer ki yanlış bir şey yapıldıysa, ortada bir yolsuzluk, hukuksuzluk varsa bunu da ancak kesinleşmiş bir yargı kararı söyleyebilir. Kesinleşmiş yargı kararı oluncaya kadar herkesin masumiyet karinesi vardır ve bundan faydalanmak zorundadır.”

“Hakkımda bir tane açılmış dava, yürüyen tahkikat yok”

Belediye başkanlığı döneminde ve öncesinde hakkında açılan tek bir davanın dahi olmadığını kaydeden Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, “Görevden alınacak” uğultularına ise şöyle yanıt verdi; “Bir Belediye Başkanının görevden alınabilmesi için bir hukuki sürecin gerçekleşmiş olması lazım. Ve hukuka aykırılığın içinde olması lazım. Hakkında bir tek dava olmayan adam neden görevden alınsın? Mıcır ihalesi dahil, hakkımda açılan bir tek dava yok. Şu an hakkımda bir tane açılmış dava, yürüyen tahkikat yok.”

“Sosyal belediyeciliğin en iyi örneklerini sunma çabasındayız”

Kuşadası Belediyesi olarak sosyal belediyeciliğin en iyi örneğini sunma çabasında olduklarını, bu çabayı gerçekleştirmek adına ekibi ile gece gündüz çalıştıklarını anlatan başkan Ömer Günel, sosyal yardımlara yapılan başvuruların geçtiğimiz yıllara göre dört kat arttığına dikkat çekerek, “Çocuklarımızı, gençlerimizi ve yardıma ihtiyacı olan ailelerimizi kesinlikle yalnız bırakmıyoruz. Her şeyden önce bu bizim insani görevimiz” dedi. Başkan Günel, verilen sosyal hizmetleri şöyle özetledi; “Biz 3.5 yıldır uzun yıllardır dokunulmamış bir kente alt-üst yapı, peyzaj, sosyal donatı alanları yapıyoruz. Fen işlerini ve park bahçe müdürlüğünü ilgilendiren proje ortaya koyan işler yapıyoruz. En çok önemsediğimiz bir diğer iş ise, sosyal yardımlar, desteklerdir. Sosyal belediyeciliğin en iyi örneklerini sunma çabasındayız. Sebebi, uzun zamandır yaşadığımız pandemi, ardından gelen ekonomik kriz ve ciddi şekilde yoksullaşan bir ülke haline gelmememizdir. Sosyal yardım talebi geçmiş yıllara göre 4 kat arttı.

14 bin haneye gıda yardımı, 6 bin aileye yakacak yardımı, 3 bin 246 kişiye nakdi yardım, yüzlerce kişiye soba desteği, 2650 öğrenciye öğrenim desteği ve iki yıldır da 15 bin üniversite öğrencilerimize ücretsiz akşam yemeği verdik. Bir taraftan hemşehrilerimizi desteklemeye çalışıyoruz bir taraftan da daha ileriye dönük destekler vermeye çalışıyoruz. Çocuklarımız okula gittiğinde beslenme çantasını da biz doldurmak istiyoruz. Çocuğumuza sütü de kurabiyesini de günlük verelim istiyoruz. Bu hazırlığımızı tamamladık, yeni yılda başlıyoruz. 40 ton mandalinayı üreticimizden aldık hem ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtıyoruz hem de çocuklarımızın beslenme çantası için de bir hazırlık yapıyoruz. Evine süt alamaz, çocuğuna süt içiremez ailelerimiz var. İstedik ki çocuklarımızın gelişim zamanında hiçbir destekleri eksik kalmasın. 0-7 yaş arası her bir çocuğumuz için haftalık 2 litre süt hazırlığımız var. Bunlar soğuk zincir ile kişinin evine kadar gidecek. Evinde 2 çocuk varsa 4 kilo süt girecek kişinin evine. Burada çocuklarımızı, gençlerimizi ve yardıma ihtiyacı olan ailelerimizi kesinlikle yalnız bırakmıyoruz. Her şeyden önce bu bizim insani görevimiz.” İfadelerini kullandı.

* ABGC Başkanı Cem Ulucan’ın sunduğu “Bir Çift Sözüm Var” programına katılım sağlamak isteyenler [email protected] mail adresine sorularını gönderebilecekler. Merak edilen her sorunun yanıtı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in youtube kanalından izlenebilecek.