Kuşadası Belediye Meclisi, belediye başkanı Ömer Günel başkanlığında bir araya geldi. Belediye Meclisi’nde Bosna Hersek’in dördüncü büyük kenti olan Zenica ile kardeş şehir olunması, sınırlı işgaliye ve tülüşah bitkisinin korunması için yapılacak imar değişikliği konusu görüşüldü.

Kardeş kent konusunun ticari ilişkilere dökülmesi konusunda gelen öneri hakkında açıklama yapan Başkan Günel, “yapmak istediklerimiz pandemi sürecine takıldı maalesef. Kardeş kent prosedürü henüz tamamlanmamıştı ve kardeş kent olarak düşündüğümüz kentlerin hepsini eledik. Meclisteki komisyonlara sevk edelim ve turizm komisyonu bir çalışma yürütebilir” dedi. Alınan karar göre turizm komisyonunun, dış ilişkiler komisyonu ile eş güdümlü olarak kardeş kent konusunda bir rapor hazırlamasına ve meclise sunmasına karar verildi.

Dünya üzerinde sadece Türkiye-Kuşadası civarında yetişen, anavatanı Kuşadası olan ve ilk defa Kuşadası’ndan toplanarak bilim dünyasına Tülüşah (Aydın Gaşağı) olarak açıklanan bitkinin tehdit altında bulunanları belediye gözetiminde Yaylaköy’de bulunan parka taşınmıştı. İnşaat tehdidi altında bulunan tülüşahların parka yakın alanda bulunan iki parsel ile planlarda yol olarak geçen alanının park alanı olarak kullanılması konusu görüşüldü. Alınan karara göre iki parselden birisine başka bir alanda eş değer olarak alan verilmesine ve alanların tüllüşah bitkisinin korunması konusunda park alanı olarak geçmesi kararlaştırıldı.

SINIRLI İŞGALİYE İÇİN YENİ KARAR
Mecliste sınırlı işgaliye konusu da yeniden ele alındı. Kafe ve restoran esnafının sokaklarda sınırılı olarak işgaliye uygulayabileceği konusu bazı sokaklarda adaletsizliğe yol açtığı aktarıldı. Belediye ekiplerinin dükkan dükkan gezerek yeniden hesaplama yaptığını belirten Başkan Günel, “Uygulamada iki sokakta sorun yaşandı. Adaletsizlik oluştu. Çekme mesafesini koyduğumuzda bazı dükkanların camının altına kadar alan geliyor ve mağdur oluyorlar” dedi. Mecliste yapılan oylama sonucunda kafe ve restoranların bulunduğu bölgede kaldırım genişliği 8 metre kalan alanlar sınırlı işgaliye kullanamayacak. 8 metre olan alanlar için 1.40 metre, 12 metreyi aşan alanlar için 2,80 metreyi geçmeyecek şekilde sınırlı işgaliye uygulanmasına karar verildi.