Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük bütçeli şirketi olan İZBETON’un 2020 yılına ilişkin harcamalarıyla ilgili raporu tamamladı. Raporda, ASKİ’ye 2020 yılı bütçesi ile 415 milyon TL ödenek ayrıldığı ve bu süreçte 394 milyon 459 bin TL bütçe gideri yapıldığı kaydedildi. Bütçede ayrılan 20 milyon 540 bin TL’lik ödeneğin ise iptal edildiği belirtildi.

Sayıştay tarafından yapılan bütçe görüşünde “Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün 2020 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve kamu idaresi tarafından sunulan, geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır” denildi.

Muhasebe kayıtlarının tutulması konusunda ise uyarılar yapıldı. Raporda dönem başı açılış kayıtlarının hatalı yapılması, Bütçe Emanetleri Hesabı'na alınan tutarların kayda alınış sırasına göre ödenmemesi, 696 sayılı KHK kapsamında belediye şirketinde işçi statüsünde Çalıştırılan personel için kıdem tazminatı karşılığı ayrılmaması konularında uyarı yapıldı.

İLÇE BELEDİYELERİNE YÜZDE 25’LİK PAY VERİLMESİ UYARISI
Raporda idare tarafından, Aydın’da bulunan yeraltı sularından alınan kira gelirlerinden ilgili ilçe belediyelerine pay aktarılmadığı belirtildi.

Raporda 167 sayılı Kanun’da il özel idareleri için tanınan yeraltı sularının işletilmesi hakkı ASKİ tarafından kullanılmakta ve il sınırları içerisinde bulunan yeraltı suları ASKİ tarafından kiraya verilerek gelir elde edilmekte olduğundan, 167 sayılı Kanun’un 4'üncü maddesi hükmü gereği kiraya verilen yer altı sularından elde edilen kira gelirinden; yer altı suyunun çıktığı yer belediyelerine %25 oranında pay verilmesi gerekmektedir. Yapılan incelemede ASKİ tarafından yeraltı sularından elde edilen gelirlerden ilgili ilçe belediyelerine pay verilmediği görülmüştür. Anılan mevzuat hükümleri çerçevesinde yer altı sularından elde edilen gelirlerden ilgili ilçe belediyelerine pay aktarılması uygun olacaktır” denildi.

HABER: ENDER ALDANMAZ

BELEDİYE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ