Makine ve Kimya Endüstrisi, 10 Kasım’da “Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Zafer, zafer benimdir diyebilenindir' sözünden esinlendik.” mesajıyla bir video paylaştı ve yerli deniz topunun ilk atışının yapıldığını duyurdu.

Son yıllarda farklı ürünlerin ‘yerlileştirildiği’ bir gerçek. Ancak bazı ürünlerin yerlileştirilmesi çok daha önemli anlamlara ve kritik değişimlere işaret ediyor. MKE’nin paylaştığı video ve ortaya konan ‘yerli/milli deniz topu’ işte bu nedenle oldukça değerli...

Konuya yabancı olanlar için Türkiye’nin deniz topunu kendi başına üretebilmesinin ne anlama geldiğini ve hangi gemilerde kullanılabileceğini Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan anlattı.

Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülke İtalya Oto Melara firmasının 76 mm deniz topunu kullanıyordu.

SATMAMAK İÇİN FİYAT YÜKSELTTİLER TÜRK MÜHENDİSLER YARI FİYATA YAPTI
Erkan açıklamasında “İşin en zor yanı ise hiçbir kara konuşlu topun ulaşamayacağı, dakikada 80 atım yapabilen insansız tam otomatik sistemler olmaları. Daha öncesinde tüm dünyada bu işin en önemli üreticisi olan İtalyan bir firmanın 76mm topunu kullanıyorduk. İtalyan firması şu anda u konuda tekel olacak kadar piyasayı ele geçirmiş durumda… Türkiye ilk defa bu projeyle dünyada onlara alternatif, kaliteli bir sistemi üretmiş oldu. Bu noktada söz konusu ürünün ihracat pazarında sadece silah sistemi olarak da satılabileceğinin altını çizmekte fayda var. Şu ana kadar İtalyan firması ile sorunsuz çalıştık. Ancak İtalyanlar, ABD’nin baskısına maruz kaldı ve ‘satmamak yerine fiyatını çok yükselterek satışı yapmaya devam etme kararı’ aldı. Bunun üzerine MKE hızlı bir çalışma ile bu deniz topunu yarısından daha ucuz bir maliyetle üretti. Bir gemi inşasında en yüksek maliyeti oluşturan kalemler silah ve sensör sistemleridir. Biz dünya pazarında şu anda küçük ve orta sınıf savaş gemilerinde büyümekte olan ülkeyiz. Bu sınıf için en ideal deniz topu 76mm’dir. Ve biz bunu başarıyla ürettik. Deniz Topu çok pahalı ve üretimi zor bir silahtır. Dünyada ABD, Çin, Rusya, İngiltere, İtalya ve Fransa bunu yapabiliyordu. MKE sayesinde ilk defa Türkiye de bu ‘elit kulübe’ girdi” diyor.

Deniz topunda 'dünyanın en iyileri' arasına girdik

YERLİ VE MİLLİ DENİZ TOPU HANGİ GEMİLERİMİZDE KULLANILABİLİR?
Deniz topunun kullanılabileceği gemiler hakkında konuşan Kozan Selçuk Erkan ve “Bizdeki tüm hücumbotlardan Gabya sınıfı firkateynlere, MİLGEM korvetlerimizden, istif sınıfı firkateynelere kadar çok çeşitli gemilerde kullanılabiliriz bu ürünü. ‘Avrupa tasarımı gemilerin ana silahıdır’ dahi diyebiliriz. Bunun yanı sıra yeni üreteceğimiz açık deniz karakol gemilerinde de bu top kullanılacaktır. Gördüğünüz üzere son derece kritik ve pahalı bir ürünü millileştirmiş bulunuyoruz” yanıtını veriyor. (TRT Haber)

BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ