Edirne’de pazarda esnaf ve vatandaşla sohbet eden CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Burası Edirne’nin en işlek pazarlarından biri. Ama 10 kişiden 9’u Bulgar ve en çok aldıkları ürünlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Başında da peynir geliyor. Aşağı yukarı burada 20 dakika bekledim. Bir tane Türk vatandaş gelip de bir kalıp peynir alamadı” dedi. Gaytancıoğlu, Türklerin alım gücünün çok düştüğünü söyledi.

Edirne’de kur farkından dolayı Bulgar turist sayısında ciddi artış yaşanıyor. Bulgar turistler, kentteki Cumartesi Pazarı’na gelerek bol bol alışveriş yapıyor. Gıdadan tekstile kadar birçok ürüne rağbet gösteren Bulgar turistlerin daha çok peynir çeşitleri, baklava ve kuruyemiş ürünlerini tercih ediyor. 

"10 KİŞİDEN 9'U BULGAR"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Cumartesi Pazarı’nda esnafı dinledi. Pazarda Bulgar turist sayısının fazla olduğunu belirterek Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"Poşetler kimde varsa o Bulgar. Hiç Türk’e rastlayamadık. Bizim üzüldüğümüz, vatandaş temel gıdaya ulaşamıyor. Peynire, yumurtaya, süt ve süt ürünlerine, meyve, sebzeye ulaşamıyor. Burası Edirne’nin en işlek pazarlarından biri. Ama 10 kişiden 9’u Bulgar ve en çok aldıkları ürünlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Başında da peynir geliyor. Aşağı yukarı burada 20 dakika bekledim. Bir tane Türk vatandaş gelip de bir kalıp peynir alamadı. Peynircilerle konuştum, ‘Nasıl alsınlar ki?’ dedi. Bir kalıp peynir 100 lira. Vatandaş peynir alamıyor, alırsa da bunun yarısını almaya başladı. Üreticiyle konuşuyorsunuz, süte zam gelmedi. Hala 7 buçuk lira. ‘Peynirci niye bu kadar zam yapıyor’ derseniz mazot, elektrik ve genel giderler çok artığı için pazara gelene kadar her şey fiyatlanıyor. Türk halkının alım gücü çok düştü. Temel gıda maddelerine ulaşamıyor. Akşam üstü geliyor, Türk vatandaşı, kırıntı peyniri alıp gidiyor."

"BİR ARABAMIZ DEVAMLI BURADA"

Ambar görevlisi Mustafa Karayel, pazara gün boyu mal getiren bir araçlarının olduğunu ifade ederek, “Pahalılık var, çok pahalı şu an. Onların levaları, kuru yüksek. Bedava, buradan gelip alıyorlar. Biz de esnafın malını dağıtıyoruz, burada. Bir arabamız devamlı burada. Bir tane Türk yok burada. Cuma, cumartesi gayet yoğun. Genelde giysi türü malzemeler geliyor. Çuval şeklinde taşıyoruz. Gıda üzerine de geliyor ama az, onları kendileri getiriyor. Genelde giyim üzerine” dedi.  

"TÜRKLERİN ÖYLE BİR LÜKSLERİ YOK"

Gaytancıoğlu’nun “Türk müşteriler baklava alamıyor mu?” sorusu üzerine baklavacı esnafı,  “Almak istemiyorlar herhalde ya da alamıyorlar, öyle bir lüksleri yok, şu anda belki” dedi.

Pazarda kuruyemiş satan esnaf Ömür Biçer, “Sabahtan akşama kadar 3 kişi çalışıyor. 500 lira yevmiye veriyoruz. Kazanıyoruz şu anda. Ama ben bundan memnun değilim. Çarşıda da dükkanlarım var. Tamamıyla yabancı. Yabancı gelmese hiçbir şey olmaz. Ekmek parası bulamaz insanlar. İncir yiyen yok. Biz 10 sene önce burada yerli müşterimize 200-300 kilo incir satardık. İncir yiyemiyor insanlar, 200 lira olmuş” dedi.

"BULGARDAN DA PAZARLIK YAPAN VAR"

Satış yapabilmek için mecburen Bulgarca öğrendiğini ifade eden esnaf Sibel Şiltel, Türklerin kuruyemiş alamadığını söyledi. Şiltel, “Alamıyorlar tabi ki. Nasıl alsın? 280-250-200. 200 lira çok büyük para. Türk müşterimiz oluyor ama 250 gram, 100 gram. 50-100 liralık, az az. Binde bir öyle o da kayısıya reçel yapacaksa. İndirim yapmak istiyor. Bulgarlardan da pazarlık yapan var. Öğrendiler işi. Çok alırlarsa tabi ki bizi zora sokmayacak şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.