CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl TBMM Genel Kurulu'nda 4. yargı paketinin görüşmelerinde; “19 yıldır adaleti öldürdüğünüzde; hukuk devleti yerine parti hukukunu, tek adam hukukunu inşa ettiğinizde neredeydiniz? Bütün bunları, bu olumsuzlukları bu ülkeye yaşatan AKP şimdi halkın karşısına çıkmaya çalışıyor ama nafile” dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, “4. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan görüşmelerinde konuştu.

AKP’nin açıkladığı Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nı anımsatan Bingöl, şunları söyledi:

“Bütün bunları görünce insan şunu düşünmekten kendini alıkoyamıyor. Bu ülkeyi 19 yıldır AKP yönetmiyor da bir başka parti yönetiyor ve AKP yeni iktidara gelmiş. Adalette, hukukta, insan haklarında olağanüstü olumsuzluklar var ve AKP iktidarında yargı paketleriyle bu bahsettiğimiz raporları çıkarıyor. Burada çok temel bir çelişki var. 19 yıldır neredeydiniz? 19 yıldır adaleti öldürdüğünüzde, hukuk devleti yerinde parti hukukunu, tek adam hukukunu inşa ettiğinizde neredeydiniz? 19 yıldır insan haklarıyla ilgili olağanüstü ihlaller yaşanırken neredeydiniz?

“BİR KANUN SEKİZ YIL İÇERİSİNDE 44 KEZ DEĞİŞİKLİĞE UĞRAR MI?”

Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun. 2012'de yürürlüğe girmiş, tam 9 kez değişikliğe uğramış. İdari Yargılama Usulü Kanunu AKP döneminde çıkarılmış ve tam 24 kez değişikliğe uğramış. Türk Ceza Kanunu 2004'te yürürlüğe girmiş, 38 kez değişikliğe uğramış. Ceza Muhakemesi Kanunu. Bu da 2004'te AKP döneminde yürürlüğe girmiş, tam 44 kez değişikliğe uğramış. Bu kanunları ve Anayasa'yı âdeta yerle yeksan ettiniz. Bir kanun sekiz yıl içerisinde 44 kez değişikliğe uğrar mı? Onun için sizin bu yargı paketiniz de sonuç almayacak.”

“TÜRKİYE’DE ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ BIRAKMADINIZ”

İnsan Hakları Eylem Planı’nın “Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye” sloganını ve içeriğindeki “Hiç kimse eleştirisi ve düşünce açıklaması nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz” maddesini işaret eden Bingöl, şöyle konuştu:

“Türkiye'de özgürlük mü bıraktınız, demokrasi mi bıraktınız? İki kişi sokağa çıkamıyor, hiçbir sivil toplum örgütü kendi meslektaşlarının hakkını savunamıyor. Herkese ‘terörist’ yaftası takıyorsunuz. Nerede kaldı bu sloganın içeriği? İşte, İnsan Hakları Eylem Planı'nın da hiçbir hükmünün olmadığının göstergesi.”

Bingöl, eylem planlarında yer alan engelli istihdamı ile protesto ve gösteri yürüyüşlerine yönelik görevli personelin eğitilmesi gibi maddelerinde kanuna ihtiyaç duymadığını, bu alandaki sorunların genelge ve talimatlarla çözüleceğini vurguladı.

“YANDAŞLARI DIŞINDAKİLERİN DE İNSAN OLDUĞUNU ANCAK HATIRLADILAR”

Bingöl, Türkiye’nin Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 128 ülke içinde 107. sırada olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“1948’de İnsan Hakları Bildirgesi yayınladı. 1949’da Türkiye Resmi Gazete yayınlayarak bunu kabullendi. Şimdi, 73 yıl önce kabullenilen bir İnsan Hakları Bildirgesi'nin karşısında, bu ülkede ters kelepçe gibi, gizli tanık gibi insanlık dışı işler uygulanıyor. Niçin bunlara göz yumuluyor, niçin bunlar sıradan işlermiş gibi davranılıyor? Saraydaki hükümdarlıklar ve sarayın uygulamaları 800 yıl önce Magna Carta yasasıyla sınırlandırıldı. Ama Türkiye’deki sarayın hükümranlığı tam 19 yıl sonra kendinden olmayanların, ‘terörist’ yaftası taktıklarının insan olduğunu hatırlıyor, kendi yandaşlarının dışındaki vatandaşlarının da insan olduğunun farkına varıyor. Bunların hiçbirisinin hükmü yoktur. Acıyı yüreğinde hissedenler ancak bu sorunları çözer. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu çekilenlerin, bu acıların hepsini yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz ve iktidarımızda mutlaka bunları çözeceğiz.”