Çine Belediyesi tarafından halkın bilinçlenmesi için Köpek Memesi Hastalığı olarak da bilinen Hidradenitis Süpürativa (HS) Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Çine Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer de yer aldı. Toplantıda Prof. Dr. Nida Kaçar, Köpek Memesi Hastalığı nedir, nasıl tanı konur ve tedavi edilir konularında katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktardı.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Hidradenitis süppürativa (köpek memesi hastalığı) ergenlik döneminde ortaya çıktığını ve uzun yıllar devam eden kronik bir hastalık haline dönüştüğü bilgisini veren Prof. Dr. Kaçar, “Köpek memesi hastalığı; koltuk altları, göğüs altları ya da göğüs bölgesinde, kasıklarda, kalçalarda akıntılı, ağrılı şişliklerle seyreden bir hastalıktır. Hastalık bir ya da birden çok bölgede görülebilir.  Hastalık döneminde ağrı, akıntı gibi semptomlardan dolayı hastaların günlük hayat kalitelerini şiddetiyle orantılı olarak ciddi oranda düşürebilir” diye konuştu.

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

Hastalığın tanısının genellikle klinik bulgularla konduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaçar, “Hidradenitis supurativa tedavisi vakanın derecesine ve belirtilerine göre değişkenlik göstermektedir. Erken teşhis edilmiş hidradenitis suppurativa vakalarında ilaç tedavisi ile apsenin oluşumu engellenerek hastalığın ilerlemesi önlenmektedir. İlaç tedavisi sırasında hastanın dikkat etmesi gereken birkaç kural ile başarılı sonuç alınması mümkün olabilir. Hastanın hijyene dikkat etmesi, kilo kontrolünü sağlayarak kilolu ise kilo vermesi, dar giysilerden kaçınması, sigara tüketiminden kaçınması önemlidir” dedi.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kaçar, diğer deri hastalıklarıyla ilgili de bilgiler verdi.

Sunum sonrası Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Prof. Dr. Kaçar’a verdiği faydalı bilgiler için teşekkür ederek çiçek takdim etti. Daha sonra gerçekleştirilen çekilişle talihlilere Nida Kaçar tarafından cilt bakımı hediye edildi.

Katılımcılar, Başkan Dinçer’e sunduğu eğitim olanağı için teşekkür ettiler.