İzmir'in Selçuk İlçesi'nde Köy Enstitüleri'nden esinlenilerek oluşturulan, içinde tohum merkezi, seralar, toprak okulu, kütüphane ve müze bulunan Efes Tarlası Yaşam Köyü, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı görkemli bir törenle açıldı.

Tarımsal kalkınmayı hedefleyen Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün açılışına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Selçuk Belediyesi Gençlik Bandosu'nun konseri beğeni topladı.

YAŞAM TOPRAKTA FİLİZLENİR!

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Efes Tarlası Toprak okulu, kadın üretici pazarı, tarım merkezi ve seralarıyla birlikte tam anlamıyla yepyeni bir yaşamı filizlendiriyoruz. İşte bu yüzden Atatürk’ün cumhuriyet köyleri ve köy enstitülerinden esinlenerek hayata geçirdiğimiz, gençlerimize ve çiftçilerimize tarım eğitimini uygulamalı olacak vereceğimiz tarım okulu ile toprağımızı gelecek nesillere emanet ediyoruz. Yerel tohumlarımızı fide haline getirerek üreticilerimizle buluşturuyor olmak ve alım garantisi vermek de bizim için büyük mutluluk. Üreticilerimize Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde ücretsiz toprak analizi de yapılacak. Türk tarımının sürüklenmiş olduğu bu durma karşı yeni bir çözüm modeli ortaya koyuyoruz. Çünkü bizler biliyoruz ki yaşam toprakta filizlenir” dedi.

İZMİR TARIM POLİTİKALARINA GÜÇ KAZANDIRACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de "Yaşam Köyü, köklü geçmişi ve UNESCO mirası ile İzmir’in en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Selçuk Efes’in, aynı zamanda bir tarım kenti olduğu gerçeğini pekiştiren çok kıymetli bir proje. Bu projenin 'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonumuz çerçevesinde uyguladığımız İzmir Tarımı politikalarına güç kazandıracağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU SERADAN ÇİLEK TOPLADI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Türkiye'de tarım ve sanayinin vasat düzeyde olduğunu belirtirken, Konya'dan küçük Hollanda'nın yıllık 185 milyar dolarlık tarım ihracatı yapmasına karşın Türkiye'nin tarımsal ihracatının sadece 20 milyar dolar düzeyinde olduğunu söyledi. Efes Tarlası Yaşam Köyü gibi projelerin önemini vurguladı. CHP lideri daha sonra tüm konuklarla birlikte, kadın üretici pazarını ve açılan stantları gezdi. Stantlardaki görevlilerden tohumlar ve ürünler hakkında bilgiler alan Kılıçdaroğlu, seradan da çilek toplayıp basın mensuplarına ikram etti.

HAYKO CEPKİN DE ÇİFTÇİ OLDU

Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün açılışında, ANKA Haber Ajansı'na konuşan ünlü şarkıcı Hayko Cepkin, "Yaklaşık 10 yıldır burada, Selçuk'ta yaşıyorum. Tarımla ilgileniyorum. Kendimizce ekip biçiyoruz. Bu tür projelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Filiz başkanı tebrik ediyorum" dedi.

TARIM YAZARI ALİ EKBER YILDIRIM'DAN ÖVGÜ

Tarım yazarı, gazeteci Ali Ekber Yıldırım da kırsal kalkınmanın önemine işaret etti. Pandemi ile birlikte tarımın ve tarımsal üretimin önem kazandığını vurgulayan Yıldırım, "Burası sadece bir tohumculuk ya da bir eğitim merkezi değil burada hepsi var ve küçük bir köy enstitüsü modeli. Gençlerin tarıma ilgisi gittikçe azalıyor dolayısıyla küçük yaştan itibaren tarımla bir bağ kurmaları çok önemli" dedi.

CHP eski Genel Başkan Yardımcsı Zeynep Altıok Akatlı ise "Çok heyecan verici bir proje. Bugün bu açılış beni diğer projelere göre daha çok heyecanlandırdı. Dünya amansız bir salgınla boğuşurken, gıda güvenliğinin önemi ortaya çıkarken sağlıklı ürünler yetiştirmenin önemi altı çizilerek deneyimle bu sefer ortaya çıkıyor" diye konuştu.

BAŞKANLAR VE ÜRETİCİLER DESTEK VERDİ

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, "Selçuk belediye başkanımızın tebrik ediyoruz. Tarımın önemli olduğunu pandemi döneminde yaşadık, üretmek çok önemli toprağı bırakmamak gerekli. Bu tür güzelliklerin tüm ilçelerde olmasını temenni ediyorum" dedi.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, "Burada çocukların eğitim sağlaması tarımla ilgili uygulamalı çalışma yapması çok önemli. Çocuklara kalkınmanın tarımla olacağını göstermemiz lazım" dedi.

Üretici pazarında stant açan çok sayıda Selçuklu kadın da bu projeden çok mutlu olduklarını dile getirdiler. 

YAŞAM KÖYÜ'NDE YOK YOK...

Kırsal kalkınmayı hedefleyen ve geçmişteki Köy Enstitüleri'nden esinlenilerek oluşturulan Efes Tarlası Yaşam Köyü'nün içerisinde; Efes Tarlası Tohum Merkezi, Toprak Okulu Binası, Toprak Kafe, Toprak Kütüphanesi, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi bulunuyor. Yaşam köyünde ayrıca, seralar ve plantasyon alanları, 120 metrekare büyüklüğünde idari bina, 168 metrekare büyüklüğünde ata tohumların depolanacağı bir tohum bankası ve üretici pazarına hizmet verecek market/çay ocağı, 150 metrekare büyüklüğünde açık hava tarım müzesi ve 107 metrekare büyüklüğünde toprak okulu yer alıyor.

Görüntü Dökümü

Görüntüler 4 klasörde  1.klasör Kemal Kılıçdaroğlu'nun alanı gezmesi 2.klasör Kemal Kılıçdaroğlu'nun üretici pazarını gezmesi 3.klasör Röpler - Hayko Cepkin - Ali Ekber Yıldırım - Zeynep Altıok - Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz  - Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı -Üretici kadınlar  4.Klasör alandan detay görüntüler - Filiz Ceritoğlu Sengel