İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılan eserlerin sergilendiği “Karikatürümüzde Toplumsal Eleştiri ve Mizah” sergisi İzmir’den sonra ilk kez Ankara, da CHP Genel Merkezi’nde açıldı.

Yarışmada ödül alan eserlerin de yer aldığı, katılan 100 eserden oluşan sergi, 31 Mart’a kadar Ankara’da, CHP Genel Merkezi Sergi Salonu'nda ziyaret edilebilecek. Eserler daha sonra İzmir’in 30 ayrı ilçesinde sergilenecek.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN İÇERİĞİNİ BURADA GÖRMEK MÜMKÜN"

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği günlerde bu sergi ile şiddetle mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konulara dikkat çekmek istediklerini ifade etti. Kökkılınç, “İstanbul Sözleşmesi de şiddetle mücadeleyi, eşit temsili öngörür. Her türlü ayrımcılığın karşısındadır. Kadınların güçlendirilmesini öngörür. Dolayısıyla sergiyi gezdiğiniz zaman İstanbul Sözleşmesi’nin de içeriğini burada görmek mümkün” diye konuştu.

"UMARIM BU KARARDAN DÖNÜLÜR"

Kökkılınç, cinsiyet eşitsizliğinin uluslararası boyutuna vurgu yaparak sergiyi “Dünyanın her yerinden eserler geldi. Gezdiğiniz zaman, her ülkenin kendi sosyo-ekonomik yapısına, kültürüne göre şiddetin ne şekilde yansıdığını göreceksiniz” sözleri ile anlattı.

Şiddetle ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede uluslararası kurumların ve anlaşmaların önemli olduğunu ifade eden Kökkılınç, “Uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasından vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. TBMM’de kabul edilmiş, Resmi Gazete’de yayımlanmış, ve en üst norm haline gelmişti. Bu süreçte daha fazla kadın örgütünün dinlenmesi gerekirdi” sözleriyle Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı çıkma kararını eleştirdi.

Kökkılınç, şunları ekledi:

“Tabii kendi yasalarımızı yaparız ancak uluslararası platformlarda olmak çok değerli. Biz başka ülkelere örnek olmalıyız. Başka ülkelerdeki iyi örnekleri almalıyız. Aksi taktirde yalnız kalırız. Umarım bu karardan dönülür.”

SERGİDE YER ALAN ESERLER TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA GİYDİRİLİYOR

Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması’nda derece alan ve ilk 100’e giren eserler, ESHOT otobüslerine giydirilmişti. Her bir karikatürün, farklı hatlarda hizmet veren otobüsler aracılığıyla toplumsal farkındalığı arttırması amaçlanıyor. Kökkılınç, eserlerin İzmir'deki metro ve feribotlarda da kalıcı olarak sergileneceğini söyledi.

62 ÜLKEDEN 1.672 ESER KATILMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Karikatür Yarışması’na, 62 ülkeden 549 çizer, toplam 1.672 eserle katılmıştı. Birincilik ödülünü Azerbaycan’dan Seyran Caferli’nin kazandığı yarışmada, ikincilik ödülünü İsviçre’den Ernst Mattiello, üçüncülük ödülünü Türkiye’den Halit Kurtulmuş Aytoslu almıştı. Belçika’dan Luc Vernimmen, Endonezya’dan Abdul Arif ve Kazakistan’dan Galym Boranbayev ise mansiyon ödüllerine layık görülmüştü.