Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), e-okul sistemi üzerinden 2022-2023 eğitim öğretim yılına ait seçmeli derslerin seçim işlemlerinin başladığını duyurdu. Yapılan duyuruya göre, seçmeli ders tercihlerinin 21 Ocak’a kadar tamamlanması gerekiyor.

Bakanlığın duyurusu üzerine Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, ders seçimlerine dair yazılı açıklama yaptı. 

Başkan Özdemir, geçtiğimiz yıllarda okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan özellikle dini içerikli derslerin seçimlerini yaptıklarını belirtti. Özdemir, bilgilendirme yapılmadan ders seçimi yapılması halinde kendilerine başvurulmasını istediklerini kaydetti.

Açıklamada şunlara yer verildi:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 03-21 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılacağını açıklamıştır.

MEB, her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin istek ve tercihlerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de geçtiğimiz yıllar içinde eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığı bilinmektedir. Nitekim okullara gönderilen yazıda öğrencilerin seçmeli ders seçmediği hallerde ders seçimini okul yönetiminin yapacağı belirtilmiştir.

Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yaptığı ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ ettikleri bilinmektedir.

Özellikle MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu ve paylaşımlara servis ettiği görsellere baktığımızda öğrencilerimizin ve velilerin özgür iradeleri ile seçmeleri gereken seçmeli dersleri bu yönlü yönlendirmelerle engellenmeye çalışılmakta, bazı okul idarecilerinin de bu uygulamalardan yola çıkarak seçmeli derslerin seçime konusunda taraf olduklarını görmekteyiz.

Yerelde(Aydın’da)  bazı okul müdürlerinin seçmeli dersler konusunda somut paylaşımlar, öğretmenler grupları üzerinde yazılarla öğrencilerin özellikle “Kuran-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı v e Temel Dini Bilgiler” seçmeli derslerin öğrenciler ve veliler tarafından seçmeleri konusunda çalışmalar yapmaları istenmektedir.

Öğrenci ve velilerimize çağrımız şudur; tercilerinizi kendi öz iradenizle yapmanızdır.  Herhangi kasıtlı yönlendirme olması halinde Eğitim Sen Şubelerine mutlaka bilgi vermeniz veya başvurmanız çok önemlidir. Tüm eğitim emekçileri de kendilerine bu yönlü bir dayatma olması halinde aynı şekilde Eğitim Sen Şubeleri ile paylaşmaları önemlidir. Eğitim Sen olarak bu yönlü konularla ilgili elimizdeki mevcut verilerle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitimden sorumlu ilgili vali yardımcısı ile bu konuları görüşmeler talep edilecek ve kasıtlı yönlendirme yapan ilgili kişiler hakkında soruşturma yapılmasını veya açılmasını talep edileceğiz.

Değerli Veliler Sevgili Öğrenciler!

Seçmeli derslerin nasıl seçileceği bellidir. Bu tercihin tümüyle öğrencilerimizin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda olması gerekmektedir. Bu yönlü tercihlerinizi yaparken “Okul Psikolojik Danışmanlarından “ ve okuldaki diğer öğretmenlerinizden hizmet alabilirsiniz. Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerekirken, her seferinde öğretmen durumu ve fiziki olanakların yetersizliği gerekçe gösterilerek sadece önceden belirlenmiş bazı derslerin seçilmesini istemek çelişkili bir durumdur. Geçmişte yaşandığı gibi bazı derslerin öğrencilerimiz için ‘zorunlu seçmeli’ hale getirilmek istenmesi gibi uygulamalar kabul edilemez.

Seçmeli dersler, öğrencilerin hayata hazırlanması, ilgi ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması açısından elbette önemlidir.  Seçmeli derslerin okul programlarının ayrılmaz bir parçası olarak öğrencilerin gelişimlerine destek olması, ayrıca bilişsel (bilgi, beceri), duyuşsal (ilgi, tutum) ve sosyal gelişimlerine katkı sağlaması gerekmektedir.

Çoğu zaman öğretmen ve derslik yokluğu gerekçe gösterilerek bazı seçmeli derslere sıkıştırılan seçmeli ders uygulaması sınav odaklı eğitim sistemi nedeniyle ağırlıklı olarak matematik, İngilizce, spor etkinlikleri ile dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmemektedir. Özellikle dini içerikli bazı derslere yönelik olarak gündeme gelen  ‘zorunlu seçmeli ders’ uygulamasına kesinlikle izin verilmemelidir.

Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Eğitim Sen olarak, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin  karşısında duracağımızın, seçmeli ders seçimi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz"

EĞİTİM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ