Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasındaki pedogojik formasyon protokolü 14 ay sonra yenilendi. YÖK’ten yapılan açıklamada, “Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar”, güncellenmiş haliyle Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından onaylanarak 2021-2022 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir” denildi.

EĞİTİM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

MEB, öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere 29 Haziran 2020 tarihli Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile pedagojik formasyon programı/pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru hakkını iptal etmişti. Ayrıca, MEB ve YÖK iş birliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programını başarıyla tamamlama koşulu getirilmişti. Ancak kararın üzerinden 14 ay geçmesine rağmen hiçbir yüksek öğretim kurumunda, öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı açılmadı.

Bunun üzerine Talim ve Terbiye Kurulu toplanarak söz konusu kararı "Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru yapabilecekleri" şekilde genişletti.

YÖK ve MEB arasındaki söz konusu protokol güncellenerek imzalandı. Ayrıca Bakanlık tarafından “Uygulama Öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönergede” de güncellendi.

YÖK, pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarının, paydaşların görüş ve önerileri de alınarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan yeni öğretmenlik programları ile uyumlu hale getirildiğini açıkladı. “Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar” güncellenmiş haliyle Yükseköğretim Kurulu tarafından da onaylanarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları, bünyesinde Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Bölümü bulunan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen Üniversitelerde açılabilecek. İlgili lisans programlarının mezunları bu programlara başvurabilecek.

Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıl (60 AKTS) olacak. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek. Program, Eğitime Giriş, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Sınıf Yönetimi, Özel Öğretim Yöntemleri, Öğretmenlik Uygulaması, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme​​, Eğitim Psikolojisi, Rehberlik ve Özel Eğitim, Öğretim Teknolojileri derslerinden oluşacak. Bu dersler dışında ders açılamayacak.

Programın ücreti, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için dönem başına 1.226 TL olarak belirlendi.