Rusya-Ukrayna savaşının otomotiv sektörüne etkileri derinleşiyor. Üretimde maliyet baskısı ile tedarik sıkıntısı artarken, savaş iç pazar satışlarına yansımaya başladı. Rekor kıran akaryakıt zamları, birçok tüketicinin otomobil alım kararını ötelemesine neden olurken, ilgi az yakan otomobillere kaydı.

Enerji maliyetleri pandemiyle birlikte tüm dünyada yükselişe geçerken, Rusya-Ukrayna savaşı petrol fiyatlarında rekor artışların yaşanmasına neden oldu. Brent petrolün varili 140 dolara dayandı. Sadece mart ayında 7 kez zamlanan akaryakıt fiyatlarındaki artış, son bir yılda yüzde 200’ü aştı. Son zamlarla benzin ve motorinin litre fiyatı 20 TL’nin üzerinde çıktı. 50 litrelik yakıt deposunu doldurmanın maliyeti bin TL’ye yükseldi. 5 gün işe giden ve günde gidiş dönüş 80 km yol yapan bir çalışanın yakıt maliyeti aylık 4 bin TL’yibuluyor. Artan fiyatlar, araç kullanımını da önemli ölçüde düşürdü. Çoğu tüketicinin artan yakıt maliyetleri nedeniyle mecbur olmadıkça kendi aracı ile trafiğe çıkmadığı belirtiliyor. Tüm bu sebeplerle otomobil almak isteyenler de artık iki kere düşünüyor.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla tarihi zirveleri gören yakıt fiyatının tüketici talebini baskıladığını kaydetti. Bozkurt, “Akaryakıt fiyatlarının yüksek seyretmesi araç satışlarını; ÖTV, kredi faizleri, vergi oranları ve kurların yüksek seyretmesi gibi farklı argümanlar ile birlikte doğal olarak etkiliyor. Bu durum karşısında tüketicilerin taleplerini erteleme yoluna gittiklerini gözlemliyoruz” dedi.

“Hibrit araç %36 daha az yakıyor”
Yakıt maliyetlerindeki artışın etkisiyle hibrit araçlara eğilimin arttığını ifade eden Ali Haydar Bozkurt, şöyle devam etti: “Tasarruflu sürüşe son yıllarda büyük ilgi gösteren Türk kullanıcıları da hibritlere yönelme eğilimine gitti. Veriler Türkiye’deki hibrit otomobillerin payının da toplam satışlarda yüzde 8’ler seviyesinin üzerine çıktığını gösteriyor. Bu oranın 2012 yılında sadece yüzde 0,04 olduğunu düşünürsek, geldiğimiz noktanın ne kadar önemli olduğu ortada.

İlk hibrit otomobili 2007 yılında Türkiye’ye sunan Toyota, pazardaki toplam hibrit otomobil satışlarında ise yüzde 40’lık pay ile pazarda açık ara önde bulunuyor. Bozkurt, “Toyota hibrit otomobillerin özellikle şehir içi kullanımlarda da önemli avantajlar sağlamasında karşılık buluyor. Toyota hibritler otomobiller, hafif hibritler başta olmak üzere diğer hibrit araçlardan farklı olarak kullanım süresinin yüzde 50'sini elektrikli motor ile kat ederek daha fazla yakıt tasarrufu sunuyor. Yapılan ölçümlerde; dizele göre yüzde 15, benzinliye göre yüzde 36 oranında daha az yakıt tüketim maliyetine de sahip olan hibritler birçok ülke ve bölgedeki düşük emisyon standartlarına da olumlu cevap veriyor.”

“LPG’li Civic Sedan Eco’ya talep arttı”
Maliyetler ve yakın bir coğrafyada savaş olmasının etkisiyle tüketicilerin yıl içerisinde satın alma yaklaşımlarında farklılık görülebileceğine dikkat çeken Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, “Özellikle faiz kararları ve artan akaryakıt fiyatları satışlarda etkili olabilir” dedi. Kılıçer de akaryakıt fiyatlarındaki artışın bazı tüketicilerin alım kararını öteleyebileceğini, araç alacakların ise ekonomik modellere yöneldiğini söyledi.

Kılıçer, “Akaryakıt fiyatlarında LPG ile benzin arasındaki makasın açılması Civic Sedan Eco modelimize olan ilgiyi daha da artırıyor. Zaten fabrika çıkışlı LPG’li Civic modelimizi Türkiye pazarında güçlü konuma getiren de pazarın ve tüketicilerin ihtiyaçlarına uygun olmasıydı. Şehir içi kullanımlarda hibrit modellerin sağladığı yakıt tasarrufu, kullanıcılarına önemli avantajlar sağlıyor. Honda Türkiye olarak farklı segmentlerdeki CR-V, Jazz ve Mart ayında satışa sunduğumuz HR-V hibrit modellerimiz ile müşterilerimizin talep ve beklentilerini karşılamak üzere çalışıyoruz. Bu bakımından hibritlerin ve daha uzun vadede elektrikli araçların ivme kazanacağını öngörüyorum” dedi.

Hyundai’de rekor elektrikli satışı
Hyundai Assan satış birimi yetkilileri de akaryakıt zamları nedeniyle mart ayında ilk iki ayın toplamından fazla elektrikli araç sattıklarını söyledi.

“Tüketici kararsızlık yaşıyor”
Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu da son dönemde akaryakıta üst üste gelen artışların yeni araç alımını olumsuz etkilediğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Tüketici bu noktada bir kararsızlık sürecine girdi. Aynı zamanda gelen akaryakıt zamları ile birlikte kırılgan olan piyasa ikinci el satışlarında da etkisini gösteriyor. Son bir yılda artmış olan talep, gelen akaryakıt zamlarından sonra hibrit ve elektrikli araçlar özelinde daha da artmış oldu. Tüketicilerin özellikle düşük yakıt tüketimine sahip ve menzil engeli olmayan hibrit araçlara olan ilgisini artırdığını gözlemliyoruz.”

Yakıt fiyatları ABD’de Tesla siparişlerini artırdı
Akaryakıt fiyatları sadece Türkiye’de değil tüm dünyada artıyor. ABD’de artan yakıt maliyetleri elektrikli araç markası Tesla siparişlerini artırdı. (Dünya)