Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu vatandaşların market raflarından aldıkları gıda ürünlerinin çiftçilerin eseri olduğunu belirterek, "Pandemi ile birlikte tarımın önemi bir kez daha anlaşıldı" dedi.

"VATANDAŞLAR İLK KISITLAMALARDA MARKETLERE HÜCUM ETTİLER"

Korona virüs salgının dolayısıyla getirilen ilk sokağa çıkma kısıtlaması gündeme gelerek duyulduğunda vatandaşların gıda satılan yerlere hücum ettiklerini ifade eden Kendirlioğlu, "O dönemde halkımız büyük bir telaşla gıda satılan yerlere hücum etti. Bakkallar, marketler, büfeler ve fırınlar başta olmak üzere gıda satışının yapıldığı her yer büyük bir panik havası ile insanlarla doldu taştı. Bir anda raflar boşaldı. Çiftçiler olarak, o rafları dolduran insanlar bizleriz. Ürünler o raflarda üremiyor. Tarlada yetişerek çeşitli işlemlerden sonra tüketiciye sunulmak üzere raflardaki yada pazardaki yerini alıyor. Bu pandemi süreci bize tarımın ve yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu, dünyada sağlığın ne kadar önemli ise gıda ve beslenmenin de bir o kadar önemli olduğunu öğretti. Dolayısıyla tarım tekrar gündeme geldi" dedi.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

"PASİF DURUMDAKİ ÇİFTÇİLER AKTİF OLDU"

Sokağa çıkma kısıtlamalarında pasif olan çiftçilerin tarlalarına gitmek üzere üyeliklerini tekrar aktif ettiklerini ve çiftçilerin üretmeye devam ettiklerini kaydeden Kendirlioğlu, "Ziraat Odaları olarak Aydın’da Kuşadası haricinde tüm ilçelerinde ziraat odası var. Efeler’de 14 bin, tüm ilçelerimizde de yaklaşık 125 bin civarında kayıtlı üreticimiz bulunuyor. Bunun aktif olanı ve aktif olmayanı da var. Ancak pandemi sürecinde aktif olmayan kayıtlı çiftçilerimiz tekrar bizlere gelerek özellikle kısıtlama zamanlarında tarlalarına gidebilme adına bu kayıtlarını yenilediler. Olmayanlar da kayıt yaptırdılar. Sanki çiftçi sayımız arttı gibi görünse de bu tarla, bahçe yada zeytinliklerin arttığı anlamına gelmez. Kayıtlı olmayanların kayıt olması, pasif durumda olanların da tekrar aktif duruma geçmesi olarak adlandırılabilir. Reel anlamında baktığımızda çiftçi sayımız artıyor, bu kabul edilebilir bir gerçek. Ancak insanlar diğer mesleklerini bırakarak çiftçiliğe dönüyor tarzında bir ifade yanlış olur. Bu sadece Aydın’da değil tüm ülkemizde de bu şekilde" diye konuştu.