2020 yılının son cuma pazarı olan Fatih Kapalı Pazarına ilgi beklendiği gibi olmadı. Esnaf alım gücü düşük olan vatandaşa mahsulünü satmak için çabaladı, vatandaş ise en uygun tezgâhı bulmaya çalıştı. Fileler istenen meyve ve sebzelerle dolmasa da sokağa çıkma kısıtlamasında mağdur olmak  istemeyen vatandaşlar cep yakan fiyatlara rağmen alışverişlerini yaptı.

 

FİYATLAR DÜŞSE DE ALIM GÜCÜ YOK
Vatandaşın pazar yerine zincir marketleri tercih ettiğini söyleyen esnaflar, “Fiyatlar düştü, satış mecburen var ancak vatandaşın alım gücü çok düşük” dedi.

Ceviz kg 30 TL
İncir kg 20-50 TL
Kestane kg 25 TL

Osman Abalı (Esnaf): Domates ve biberin fiyatı geçen haftaya oranla düştü. Sıkıntılı bir süreçteyiz; 2021’in de 2020’den farklı olacağını düşünmüyorum. İnsanların alım gücü yok herkes kartla alışveriş yapıyor. Bu da vatandaşın pazar yerine marketlere gitmesini sağlıyor. Bir de virüs nedeniyle insanlar pazara girmeye korkuyor.

“HAYATTAN BEKLENTİM KALMADI”
Esnaf Hüseyin:
Geçen hafta etkili olan yağmur ve sokağa çıkma kısıtlaması fiyatların düşmesinde etkili oldu. Mesela geçen hafta 8 lira olan lahana bu hafta 5 lira. Aslına baktığımızda pazar ucuz ama vatandaşın cebine hesabına uymuyor. Nakit para yok. Süreç zorluyor hayattan bir beklentim kalmadı, 2021’den de bir beklentim yok. İnsanlar artık ekonomik zorluklar nedeniyle intiharlara kalkışıyor, bu süreçte mahallemde 2 kişi intihar etti.

AYNI GÜN 4 PAZAR KURULDU
Esnaf Mehmet: Bugün Aydın’da 4 pazar kuruldu. Fiyatların geçen haftalara göre düşük olması normal. Vatandaşın seçeneği çok olunca esnaf da indirim yapıyor. Bir de her mahallede manav ve zincir market var. Mesela önümüzdeki haftalarda portakal fiyatı artacak, herkes stok yapmaya başladı. Esnaf olarak 2020’yi böyle kapatıyoruz ve yeni yıldan da bir beklentim yok .

Fasulye 12 TL
Taze soğan 2,5 TL
Havuç, pırasa,domates ve karnabahar 4 TL
Patlıcan, lahana, dolma biber ve salata 5 TL
Ebegübeci, marul, ısırgan otu ve turp 3 TL
Patates 3 kilosu 10 TL

VATANDAŞ GEZDİ GÖRDÜ EN UCUZ PAZARI SEÇTİ
Aynı gün 4 pazar kurulmasını fırsat bilen bazı vatandaşlar ise fiyat araştırması yaparak en ucuzunun yolunu tuttu. En yoğun pazarlar arasında yer alan Fatih’te vatandaşlar fiyatları normal bulsa da alım gücünün düşüklüğünden yakınmayı da ihmal etmedi.
Ayşe (Vatandaş): Fiyatlar geçen haftalara oranla güzel. Böyle olsa da ben bu hafta sebze alışverişi yapabildim.
Alev (Vatandaş): Fiyatlar normal, geçen haftayla çok bir fark göremedim. Pazarda ağırlıklı olarak meyve aldım, çünkü meyve fiyatları çok uygundu.

Mandalin 2-4TL arası değişiyor
Portakal 4TL
Elme ve nar 5 TL
Cennet elması 8TL
Muz 10TL

Ekrem Gül: Bu pazarın fiyatları çok iyi, diğer pazarlara oranla fiyatlar daha uygun. İlk olarak eski garajın orada ki pazara gittim ama fiyatlar pahalı geldi. Mesela domates orada 5 lira iken burada 3 liraya aldım. Semtten semte fiyatlar değişiklik gösteriyor. Her şeyden azar azar aldım bu hafta.
Gamze Yavuz: Pazarda fiyatlar çok normal geçen haftayla kıyaslarsak en fazla 50 kuruş oynama olmuştur.
Emine (Vatandaş): Fiyatlarda değişik göremedim. Öncelikle mandalina ve portakal fiyatları çok uygun geldi.
Behice (Vatandaş): Bu hafta pazar uygun, sebzede fiyatlar biraz yüksekti. Genel olarak meyve alışverişi yaptım.

20'li yumurta 25 TL
Tavuk kanat kg 15 TL
Tulum peyniri 35 TL
Tereyağı 50 TL
Keçi peyniri 25 TL

FİYATLAR EMEKLİNİN CEBİNİ ZORLADI
Özlem Özdemir:
Bu hafta tek domates uygundu, geri kalan her şey pahalıydı. Meyve olarak sadece muz aldım, onu da sırf çocuğum istiyor diye.
Abdül Bakan: Pazar pahalı, özellikle emekliyi çok zorluyor fiyatlar. Eskiden 50 lira ile Pazar alışverişimi yaparken şimdi 100 lira yetmiyor. Önceden yumurtayı 7 liraya alırken şimdi 11 liraya alıyorum. Emekli maaşım önceden bin 500 liraydı ama her şeyimi alabiliyordum. Şuan ise 2 bin liranın üstü ama yetmiyor. (EKİN KORKMAZ)