HABER: AYŞE YILMAZ-ENDER ALDANMAZ

Tüm Emlak Müşavirleri Federasyon Genel Başkan Yardımcısı ve Kuşadası Emlakçılar Derneği Başkanı Müslüm Yıldırım, Kuşadası’ndaki gayrimenkul sektöründeki son durum hakkında gazeteciler Ayşe Yılmaz ile Ender Aldanmaz’a değerlendirmelerde bulundu.

KIŞ NÜFUSU 200 BİNİ BULDU
Başkan Yıldırım, pandemi ile birlikte Kuşadası’nın faal nüfusunun 200 binlere dayandığını belirti. Kuşadası’nda villa, yazlık tipi evlerin yoğunluğu ve pandemi koşullarında vatandaşların yazlık tipi, bahçeli ev almak istemesi sebebiyle fiyatlarda yükselişin yaşandığını söyledi. Yıldırım açıklamasında “Pandemi sebebiyle insanlar dubleks, bahçeli ve villa tipi evlere yöneldi. Pandemi ile birlikte insanlar evlerine kapanınca bahçeli evlerin kullanımı daha iyi anlandı. Kuşadası’nda bu tarz binaların fazla olması da fiyatları etkiledi. Talep hep onlara oldu. Pandemi sürecinde 9 günlük açılmada Kuşadası’na 400 bin giriş olmuştu. Gelen insanların hepsi burada kaldılar. Yazlık site bölgelerde kışları bir tane insan göremediğimiz yerlerde şimdi öyle ki marketler bile kapanmadı. Kış nüfusu 200 binleri buldu. Böyle bir göç olunca fiyatlara yansıdı ve talebi de arttırdı” dedi.

GÖÇ ETKİSİ… KİRALIK EV KARABORSA!
Nüfusun artması ile ilçede kiralık evlerin adeta karaborsaya düştüğünü söyleyen Müslüm Yıldırım, “Kuşadası’nda kiralık ev bulabilme şansınız çok az, çok zor. Kuşadası böyle kiralık rakamları da görmedi. Pandemi öncesi 550 bin liraya ev alan müşterimizin kira geliri 600 TL idi. Şimdi ise kiralık verecek ev bulamıyoruz. Kuşadası’na talebin artması Aydın’ı da etkiledi. Kuşadası’nda ev bulamayan yada alamayan vatandaşlar en yakın kentler olan Selçuk, Söke, Aydın gibi kentlerde ev arayışına girdi” şeklinde konuştu.

VİLLA TİPİ EVLER 7 MİLYONU GÖRDÜ
Pandemi öncesi normal konut ile yazlık tipi bir ev arasında fazla bir fiyat farkı bulunmadığını ancak pandemi sonrasında bunun terse döndüğünü belirten Yıldırım, “650 bin TL’ye bir bina satın alırken aynı fiyata 10-15 yaşında bir yazlık tipi ev alabiliyordunuz. Şu an ise ortalama 2 milyon civarında bir evin karşılığında bir yazlık tipi evin fiyatı 2 milyon 500 bin bandına çıktı. Yani makas açıldı, apartman ile villa 500 bin TL fark etti. Deniz mesafesine göre aradaki fark 1-1,5 milyona kadar çıkıyor. Yaylaköy-Soğucak gibi imarlı yerlerde, bahçesi geniş olan villa tipi ev almak istiyorsanız kafadan 3 milyonu gözden çıkarmalısınız. 7 milyona kadar çıkan fiyatlar var. Geçen yıl yaşadığımız depremde çok sayıda ev zarar gördü. Dolayısıyla vatandaşlar yeni binalara yöneldi.  Yeni binalara talep artınca vatandaşlar eski binalarda istediği rakamlara konut bulabiliyor” dedi.

SATACAK ARSA BULAMIYORUZ
Yerli yatırımcıların da ilgisini Kuşadası’na döndürdüğünü ve satılacak arsanın kalmadığını söyleyen Müslüm Yıldırım “Eskiden Aydınlı yatırımcıyı Kuşadası’na getiremezdiniz. Çünkü Aydın’da yaptığı malı satıyordu. Kuşadası’na pandemi ile birlikte rağbet çoğalınca gayrimenkul yatırımcıları yan yana Kuşadası’ndan arazi toplamaya başladı. Aydın’ı geçtim, İstanbul’dan, Antalya’dan, Gaziantep’ten, Kayseri’den, Mardin’den her taraftan müteahhitler buradan yer alıp inşaat yapmaya başladı. Eskiden yatırım için tercih etmiyorlardı, şimdi yer bulamıyorlar. Kuşadası’ndaki kaymağı gördüler. Memleketlerinde yaptıkları inşaatın metrekaresi aynıdır, sadece arsa parası değişir. Memleketinde 1 milyon harcadığı binada 1 milyon 300 kazanan yatırımcı, Kuşadası’nda 1 milyon 700 bin kazanıyor. Dolayısıyla şu anda satacak arsa bulamıyoruz. Hep büyük metrajlı, sorunlu alanlar kaldı. Onların da fiyatları oldukça yüksek. Bu tip arsalar eskiden 10-15 milyona satılırken 45-50 milyona satılıyor” ifadelerini kullandı.

PARASI OLAN AFGANLAR AĞIRLIĞINI BU BÖLGEYE KAYDIRDI
Son dönemde Arap yatırımcılar yoğun bir şekilde Kuşadası’nı tercih etmeye başladığını belirten Yıldırım, Taliban’dan kaçarak Türkiye’ye gelen ve elinde sermaye birikimi olan Afganların da tercihini Kuşadası’nda yana yaptığını belirtti. Müslüm Yıldırım açıklamasında “Biz Afganistan’ı son dönemde yasal olmayan yollarla gelen insanlar üzerinden konuştuk. Şu anda Kuşadası’nda Afgan yatırımcılar var. Benim bildiğim yatırım yapan, al-sat yapan, müteahhitte kat karşılığı veren yatırımcılar var. Yani parası olan Afganlar ağırlığını bu bölgeye kaydırdı. Burada bir kar var ve yatırımın bir getirisi var. Bunları bildikleri için onlar da gelmeye başladılar. Şu anda İran, Katar ve Suudi Arabistan’dan şehrimize yatırımlar var. Kuveytli bir yatırımcı sadece Kuşadası’nda bine yakın konut inşa etti. Yatırımlarına da devam ediyorlar. Afganistan’dan geleni de ilk kez gördüm. Yabancı yatırımcı Kuşadası için kesenin ağzını açmıştı. Pandemi sürecinde de kesenin ağzını fazla fazla açmaya başladı” dedi.

YATIRIMCI BEKLEMEDE
Dolar ve Euro kurunda yaşanan dalgalı kur sebebiyle sektörün durağan bir yatırım yaşadığını söyleyen Yıldırım “Dolar ve Euro hareketlenirse gayrimenkul de hareketleniyor. Çünkü inşaat malzemeleri dolar ve Euro endeksli… Şu anda sektör durağan gidiyor. Büyük yatırımcı dolar ve euronun hareketliliğine göre kendi yatırımlarını planlıyor. Şu an kur dalgalı… Ancak durağan bir seviye oluştuğunda yatırımcı parayı piyasaya sürecektir” şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YOĞUNLUK KATA VERİLMELİ
Kuşadası’nda yapılacak kentsel dönüşümde handikapların yaşandığını açıklayan Yıldırım, “Bir yerde üretim yapacak çok fazla alanınız kalmazsa kentsel dönüşüme daha ağırlık verirsiniz. Kuşadası’nda da kentsel dönüşüm çalışmaları var, ancak kentsel dönüşümün sadece adı var. Yerinde dönüşüm gibi yapıyorlar. Müteahhitlerin de işi zor. 10 daireli bir binada müteahhide vereceğiniz pay kalmıyor. Bir müteahhit en fazla yüzde 50 rakamla inşaata girebilir. Yani daire sayısının yeni yapılacak binada 15’e çıkması anlamına gelir. Kullanım alanı daralacak. İşte burada zorluklar yaşanıyor. Burada tek çözüm yerel yönetimin yada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bir çözüm bulması lazım. Bu da yoğunluğun kata verilmesi ile olabilir. Bundan 10 yıl önce bu yapılsa idi sorunlar yaşanmazdı. Aydın bu konuda çok akıllık etti. Özlem Hanım bundan 10-12 yıl önce yoğunluğu kata verdi, kapalı garajları yoğunluğa almadı. Hem arsayı  hem de otopark sorununu çözdü. Diğer belediyeler buna daha yeni başladı. Ama geç kalındı. Bireysel olarak çözüm çok zor. Muhakkak yoğunluk konusunda belediyeler gerekeni yapmalı” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ