Aydın'ın Nazilli ilçesi Menderes ovasında pamuk hasadı başladı. Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, "Pamuk bu sene Aydın'da tekrar birinci ürün pozisyonuna geldi. Şu anda pamuk büyük bir sıkıntı içinde. Neden bu sıkıntı içerisinde çünkü pamuk bir anda 15-16 lira bandına düştü. Eğer bu seviyede giderse, çiftçi batar, çiftçi iflas eder" dedi.

Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu, "Dekarda 50 kilo toprak gübresi atıyorlar. 20 torba toprak gübresi nitrat gübresi atıyorsunuz 375 lira. Mazot ve işçilik var. Mazotun tutarsız seviyede olması dün 30 liraydı bugün 23 liraya kadar indi. Tüm bunlar hesaplandığında çiftçinin pamuğu 22 liradan aşağı satmaması lazım. Bugün bölgemizde Nazilli Tariş var. Halen taban fiyatı belirleyemediler. Alacağı fiyatı belirleyemedi" diye konuştu.

"PAMUĞA TALEP YÜKSELMİŞTİ"

Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu şunları söyledi:

"Kendi tarlamda bugün odamıza ait makinalarla yani Ziraat Odasının çiftçilere hizmet için aldığı pamuk toplama makinesi ile bugün pamuk toplayacağım. Diğer meyvelerde bağ bozumu, pamukta hasat zamanı vardır. Bu işin en keyifli yeri. Türkiye'de maalesef bu keyifli yerinde, çiftçiler hüsrana uğrayabiliyorlar. Bu sene olduğu gibi. Bu sezon pamukçu zor durumda. Bu iki sebeple zor durumda. Birincisi geçen seneye nazaran rekolte durumu daha az. Şu ana kadar Aydın bölgesinde Nazilli bölgesinde pamuk hasadı yapılıyor. Geçtiğimiz sene 550 kilogram verim olan tarlada 400- 420 kilo civarında. 500 kilo olanların ise 380 kilolarda kaldığı görülüyor. Tabi ki bu çiftçi için bir sıkıntı. Tabiatla baş başa kaldığında elde edilen bir sıkıntıdır. Diğer boyutu ise, 2 sene önceki pandemiden dolayı geçiş sürecinde Çin'in çok fazla mal stoklaması. Pamuğa ihtiyaç duyulmasından dolayı ulaşılan bir az talepten yükselen bir pamuk vardı. Geçtiğimiz sene çiftçi 8-9 lira umut ederken 12 liradan kapattı. Daha sonraki gelişmelerle bu fiyat 20-22 lira bandına çıktı. Bu beklenti bu fiyatın artışı, bölgemizdeki ve tüm Türkiye'deki çiftçileri harekete geçirdi.

"BÖYLE GİDERSE ÇİFTÇİ BATAR"

Birinci ürün olan Aydın bölgesindeki pamuk daha önceleri yerini kaybetmişti. Bu sene tekrar birinci ürün pozisyonuna geldi. Şu anda pamuk büyük bir sıkıntı içinde. Neden bu sıkıntı içerisinde çünkü pamuk bir anda 15-16 lira bandına düştü. Eğer bu seviyede giderse, çiftçi batar, çiftçi iflas eder. Pamuğun dalından düşen çiftçi İflah olmaz derler bizim atalarımız. Pamuk dalı çok küçüktür. Düştüğün zaman bir daha iflah olamazsın. Herhalde bu sene bir şekilde oraya doğru gidiyoruz. Çiftçinin hükümetten beklentileri var. Türkiye'de pamuk koruma altına alınmalı. Günümüzde hem mahlaç pamuk çekirdeğinden elde edilen, pamuk yağı gümrüksüz olarak Türkiye'ye girmekte. Bunun kesinlikle engel olunması, vergilendirilmesi lazım. Türk çiftçisinin, Türk pamukçusunun korunması lazım. Eğer siz bunu yapmazsanız, içerideki arz talep dengelerini bozarsınız. Pamuğu da 15- 16 liranın üzerine çıkaramazsınız. Eğer pamuk 22 liranın altında olursa çiftçi zarar eder. Yani buna gümrük vergisi konulması gerekir. Diğer sıkıntı ise hükümetimizin kesinlikle Tariş, Çukabirlik, Ant Birlik gibi birliklere pamuk alanında kullanılmak üzere ucuz kredi verilmesi lazım. Çiftçinin elindeki malı daha değerli alınabilir, destekleyebilir. Çiftçinin bir dahaki yıllarda, pamuğu ekmesini sağlar. Öbür türlü çiftçinin hali harap.

"HALA TABAN FİYATI BELİRLENEMEDİ"

Dekarda 50 kilo toprak gübresi atıyorlar. 20 torba toprak gübresi nitrat gübresi atıyorsunuz 375 lira. Mazot ve işçilik var. Mazotun tutarsız seviyede olması dün 30 liraydı bugün 23 liraya kadar indi. Tüm bunlar hesaplandığında çiftçinin pamuğu 22 liradan aşağı satmaması lazım. Bugün bölgemizde Nazilli Tariş var. Halen taban fiyatı belirleyemediler. Alacağı fiyatı belirleyemedi. Piyasaların dengesizliği dışarıdan ithal edilen pamuk çekirdeği bunlar piyasayı belirliyor. Bu piyasanın belirlenmesi için hükümetin elinden gelen desteği vermesi lazım. Tariş'inde en az 22 lira fiyat açıklaması lazım. Eğer çiftçi bu sene 14-15-16 liradan pamuk satarsa sezon sonuna gelirse bilin ki gümler, işi biter Bir daha da geriye dönüp bakmaz. Pamuk çok önemli bir endüstriyel madde bunu 30 tane katma değeri var. Bunun kağıttan, yağdan, sayamadığımız 30 tane artı değeri var. Bu Ege için Türkiye için olmazsa olmaz bir üründür, bunun kesinlikle desteklenmesi lazım. Kazanan bir Türkiye için desteklenen bir çiftçi olması lazım.

"PAMUĞU MAKİNA İLE TOPLAMAZSAK ZARAR EDERİZ"

Makine ile toplamakla elle toplamak arasındaki fark. Biz bu pamuğu elle toplamış olsak zaten işin içinden çıkamayız. 4 liraya kadar ücret vermemiz lazım. Satılan 16 liralık pamuğun siz 4-5 lirasını toplamaya verirseniz geri kalan 3'te 2si sizin neyinize yetecek. Gübrenize mi yetecek, ilacınıza mı yetecek, diğer masraflarına da mı yetecek. Yaşayacağınız, bakacağınız eve mi yetecek. Allah'tan bu makineler var. Bu makineler büyük imkan sunuyor. Açıklanan fiyatlarla piyasada bir değerleme plan yaratıyor. Çiftçilerimize yararı olmaya çalışıyoruz."