CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin, bugün Edirne’nin Süloğlu İlçesine bağlı Akardere Köyünde üretici, Mustafa Prisköy’ü ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Üretici Prisköy, artan maliyetlerden dolayı ineklerini kesime gönderdiğini ifade etti.

"SANAYİCİ CAN ÇEKİŞİYOR"

Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"Süt hayvancılığı neredeyse bitme noktasına geldi. Bu köyde eskiden günde 2 bin 500 kilogram süt çıkıyordu şimdi öğrendik ki, 600 litreye düşmüş. Bu iki senede gerçekleşmiş. 2 senede süt hayvanları kesilmiş. Şu anda yem çok pahalı olduğu için ama kıyma fiyatları da artmaya başladı. Sanayici can çekişiyor. Tırım tırım süt arıyor, köylerde. Bulamıyor artık."

"HASTANEYE GÖTÜRECEK GENCİMİZ YOK"

Üretici Prisköy, "Maliyetlerden kestik. Maliyetler çok ağır. Altından kalkılması gerçekten güç. Yem parasını ödemek için ahıra geliyoruz. Bir iki tane inek her ay sallıyoruz. 10-20 sene öncesini düşünüyorum köylerde genç hiç kalmadı. Biz bu hayvanların son bakıcısıyız gibi geliyor bana. Çünkü gençlerin hepsi gitti, köyde bugün bir hasta olsa hastaneye götürecek gencimiz yok" dedi.

"DEVLET SÜT ÜRETİCİSİNİ SANAYİCİYE EZDİRMEMELİ"

İl Genel Meclis Üyesi Önder Cin ise şu ifadeleri kullandı:

"Hayvancılığın en büyük sıkıntısı son 5-6 yıldan beri hayvancılığın destekleme politikalarıdır. Daha önce anaç inek başına destekleme ödeniyordu. İnek 5 bin lirayken 450-500 liraya kadar soy kütüğü belli olan hayvanlara destek ödeniyordu. Daha sonra ne yapıldı, Bakan, yardımcısı değişiyor, destekleme politikaları değişti. Nereye getirildi, buzağılama aralığı dendi. ‘Buzağı 5 ay sürüde yaşayacak’ dendi. Geçen sene büyükbaşta ödenek destek 350-400 lira. 20 tane ortalama ineği olan buzağı yaptıran adam aldığı destek 3-4 tanesine. Çiftçi olarak biz bir inek 9 ay 10 günde değil, 5 ayda buzağılasın. Her yıl değil, yılda 3 defa buzağılasın ama bunlarda bir canlı. Bunlardan hep biz para kazanmak isteriz ama maalesef bu destekleme politikalarını yazanlar, yönetenler bilmemekten dolayı çiftçiyi, hayvancıyı bitirdiler. Et fiyatları aldı başını gidiyor. İnsanlar hep gebe düvelerini kestirdi. Damızlık düve, ineklerini kestirdi. Bir bolluk vardı. O bolluk şu an bitti. ‘Köylerde gençlere proje’ dediler, uçuk kaçık şeyler yaptılar. Bunlar hepsi hikaye. Yapılacak tek bir şey var. Mevcut hayvancılık işletmelerini güçlendirmek. Gençleri köyde bırakabilmek için köyde kalan gencin SGK priminin devlet tarafından ödenmesi gerekiyor. Devlet üreticisine o güvenceyi vermek zorunda. Devlet süt üreticisini sanayiciye ezdirmemeli. 5 ton süt çıkan köylerde bir tonun altına düşmüş.”