KESK Aydın Şubeler Platformu adına açıklama yapan Eğitim-Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, KHK ile ihraç edilen 23 KESK üyesinin göreve iade edilmesini talep etti. Özdemir, yaptığı açıklamada 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak, “ KESK ve üyelerine 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra haksız ve hukuksuz bir şekilde saldırılar yapılmış ve birçok üyesi ihraç edilmiştir. Aydın yerelinde de 23 KESK üyesi ihraç edilmiştir.” dedi.

“KEYFİ KARARLARLA HUKUK KATLEDİLİYOR”
OHAl döneminde çıkarılan KHK’ların fişleme niteliğinde olduğunu kaydeden Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Türkiye’de özellikle 15 Temmuz sonrasında yaşananlar, idarenin keyfi kararları ile hukukun nasıl göz göre göre katledildiği, temel sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasının bile ‘suç’ kapsamına alınarak doğrudan cezalandırma yöntemlerinin hayata geçirildiğini göstermektedir.

“KESK ÜYELERİNİN GÖREVE DÖNMESİ İÇİN ENGEL YOK”
Bugüne kadar haklarında soruşturma yürütülen ve savcılıklar tarafından takipsizlik kararı verilen, aralarında KESK üyelerinin de bulunduğu, on binlerce kamu emekçisinin görevlerine geri dönmesinin önünde herhangi bir yasal engel yoktur. Bu açık gerçeğe rağmen, arkadaşlarımızın görevlerine başlatılmaması hukuksuzluğun geldiği noktayı göstermektedir. Örneğin ilgili makamlara dilekçe ile başvuran Eğitim Sen üyeleri hakkında, ihraçlara neden olan suçlamalarla ilgili herhangi bir soruşturmanın olmadığı ortaya çıkmasına rağmen gerekli adımlar ısrarla atılmamaktadır.

“İHRAÇ VE SÜRGÜN CEZALARI HUKUKSUZDUR”
Sendikal faaliyetlerin hiçbir suretle cezalandırılamayacağı uluslararası sözleşmelerde, insan hakları sözleşmelerinde, Anayasa ve mahkeme kararlarında hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şekilde açıkça tanınmıştır. Bu konuda çok sayıda AİHM, Danıştay ve idari yargı kararı bulunmaktadır. Kamu emekçilerinin iç hukuk ve uluslararası hukukta güvence altına alınan demokratik haklarını kullandıkları için suçlanmaları, ihraç, açığa alma ve sürgün cezaları ile karşı karşıya bırakılmaları tamamen hukuksuzdur.” dedi.