Aydın Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, 10 yıl önce Şırnak-Uludere’de meydana gelen ve 34 vatandaşın ölümü ile sonuçlanan olayla ilgili olarak basın açıklaması düzenledi.

Platform adına Kadir Özdemir tarafından yapılan açıklamada yaşanan olay sonrası hukuki süreçler hakkında bilgi verildi.

Özdemir tarafından yaptığı açıklamada şunlara yer verildi:

“28 Aralık 2011 günü Şırnak İli Uludere İlçesi Roboski Köyü sınır hattında Türkiye’ye ait F-16’lar tarafından yapılan bombalama sonucunda çoğu çocuk(15-20 yaşları arasındaki ) 34 sivil katledildi.

Katliamın üzerinden 10 yıl geçti. Uludere Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan ve Diyarbakır Savcılığına nakledilen soruşturma dosyası görevsizlik kararı verilerek Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderildi ve 2014 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilerek dosya kapatıldı.

Roboski’de Adalet terazisi un ufak oldu. O günden bugüne adalet, hayatın yakıcı gerçekleri ile sınırların yapaylığı arasındaki o ıssız boşlukta tüm donukluğuyla asılı kaldı!

Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin yakınları ve katliamda yaralananlar tarafından bu karara yapılan itiraz da reddedilince dosya Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Ancak bu adalet taleplerine Anayasa Mahkemesi de 24 Şubat 2015 tarihinde eksik evrak gerekçesi ile ret kararı verdi. 22 Ağustos 2016 tarihinde 281 bireysel başvuru ile katliam, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de başvuruların yaşam hakkı ihlaline,  dahası bir katliama ilişkin olduğunu göz ardı ederek, Anayasa Mahkemesine kimi belgelerin geç sunulmuş olmasını gerekçe yaparak başvurular hakkında 2018 Mayıs'ında kabul edilemezlik kararı verdi. Böylece, bir katliamın üzeri hem de el birliği yapılarak, cezasızlık zırhıyla örtüldü. Ancak aileler ve insan hakları savunucularının yeni başvurularla adalet arayışı devam etmektedir.

Roboski katliamı ile ilgili söylenecek çok şey vardır. Ancak tartışılmayacak konular da vardır. Roboski de yapılan bir katliamdır. Dolayısıyla insanlığa karşı suç işlenmiştir. Cezasızlık politikasına rağmen sorumlular er ya da geç ortaya çıkarılacak ve yargı önünde hesap vereceklerdir.

Roboski ile yüzleşmek, evlatlarını, eşlerini, ailelerini yitirenlerin gözlerinin içine gönül rahatlığıyla bakabilmekten geçmektedir. Barışın ve adaletin filizlenmesinin yolu, savaşın ve katliamların bu topraklara ektiği acılarla sahici biçimde yüzleşebilmekle mümkündür. Yeni katliamların önüne geçmek, insanlığın ortak değerlerine hayat verebilmek cezasızlık ve ört bas etme politikalarına karşı güçlü bir mücadeleyi zorunlu kılmaktadır.

Hakikat ve Adalet isteğimiz, Roboski ve tüm insanlığa karşı işlenen suçlar için ortak talebimizdir.

Sürekli vurguladığımız üzere bu topraklarda daha fazla kan ve gözyaşına değil, demokratik, eşit, özgür, adil ve barış içerisinde bir yaşama ihtiyaç duymaktayız. Toplumsal hafızamız, yeni katliamları kaldıramayacak kadar dolmuştur.

Bu gerçeği egemenlerin ve savaş çığırtkanlarının yüzlerine vurması gerekenler ise emek, demokrasi ve barış mücadelesinin ön saflarında yer alan emekçilerdir. Bu nedenle yaşadığımız tüm katliamları bir kez daha lanetliyor, halkların birlikte yaşama umudunu yok etmeye çalışanlara karşı tüm gücümüzle emek, demokrasi ve barış mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Bu gün 28 Aralık 2021.  Roboski katliamının üzerinden tam 10 yıl geçti.

Devlet yetkililerine sesleniyoruz!

Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, Roboski’nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın, hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin.

Roboski’ye ve tüm katliamlara adalet!

Roboski’yi unutma, unutturma!"