Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, özel bir TV kanalında, 2020 yılında hayata geçirilen projelerin son durumu hakkında bilgi verdi; 2021 projelerini anlattı. Atay, “Amacım Efeler’in daha ferah, yaşanılabilir bir kent olmasını sağlamaktır." dedi.

600 GÜNDE NE YAPILDI NE YAPILAMADI
* Yağcılariçi’nde 2 Ocak günü itibariyle hiçbir seyyar tezgah kalmayacak dedik; kaldırdık. Sokak rahat bir nefes aldı.
* Otizm Yaşam Merkezi’nin temeli atıldı. En kapsamlı merkezlerden birisi oalcak.
*Sadece kadınlarımızın çalışacağı, üreteceği Tarımsal Ürün Fabrikası için ilk adım atıldı.
* Eğitim ile ilgili bir çok girişimde bulunduk. Efe Ders ile 52 böğrencinin 43 binine ulaştık. Kalanı da kurulan merkezlerde derslerine devam edebiliyor.

Pandemiden dolayı ertelemek zorunda kaldığımız etkinlikler oldu.
*İlk defa Efeler’de Gastronomi festivali gerçekleştirilecekti; yapılamadı.
*Dünya Çocuk Tiyatro Festivali yapılacaktı; yapılamadı.
*3 günlül sürpriz bir müzik festivali yapılacaktı; yapılamadı.

Başkan Atay, açıklamalarında eğitime, kadınlara, çocuklara ve sosyal yaşama verdiği önemin altını çizdi. 2021 projelerinin huzur ve ekonomik ferah getirmesi için çabalayacaklarını kaydetti. Atay’ın konuşmasından ara başlıklar şöyle:

OTİZM YAŞAM MERKEZİ
Otizmli çocuklarımızın sosyal yaşama katılabilmeleri için eğitime ihtiyaçları var. Bizim yaptığımız merkez, çok kapsamlı. Haftada 400 öğrencinin eğitim görebileceği bir ortam oluşturuyoruz. Çocuklar yaş ve yetenek gruplarına göre eğitim alacaklar. Aynı zamanda anneleri de faydalanacak. Bu merkezi çocuklarımız ve kadınlarımız için yaptık. Yaşama katılmalarını sağlayacağız.

EĞİTİM
Efeler’de 52 bin öğrencimiz var. 43 bin öğrencimize online eğitim veriyoruz. Evinde interneti, bilgisayarı olmayan çocuklarımız için de belediye bünyesinde bir çalışma alanı oluşturduk. Burada çocuklarımız derslerini takip edip, ders çalışabiliyor. Başarı oranımız artıyor. Bundan sonraki dönemde çok daha iyi başarılar elde edeceğimize inanıyorum.

Efeler ilçemiz 300 bin nüfuslu ve saat 17.00 itibari ile kütüphane kapanıyor. Çocuklarımızın ders çalışacak yeri olmadığını gördük. Biz de Kitap Kafe açtık. Burada bütün çocuklarımız ders çalışabilecek. Kültürel ve eğitim faaliyetleri yapılabilecek. Aynı şekilde bizim için önemli olan Matematik ve Bilim Parkı’nın da açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız.

SPOR
Çeştepe Stadının kullanılabilir hale gelmesi için çalışmalar başladı. Fiziki şartlar biraz zor, çözümünü bulmaya çalışıyoruz. Gençlerimizin spor dallarında yapmak istedikleri şeyler için kucak açıyoruz. Destek olacağız, başarı geldikçe umutlanıyoruz.

ÜRETİM, İSTİHDAM , KATMA DEĞER, MARKA
Türkiye’de en çok ve en güzel enginar Efeler’de .üretiliyor. Biz ürettiğimiz mahsulü marka haline getiremiyoruz. Tarımal Üretim Fabrikası için belirlediğimiz yerdepo idi. Bakım ve onarımları yapılıyor. 3-4 ay içerisinde soğuk hava deposu olan bir fabrika kurmuş olacağız. Kadınlarımızın ürettiği organik enginarlarımızı pazarlayacağız. Enginar 2-2.5 aylık bir süreci kapsıyor. Biz de kalan zamanlarda yaş incir reçeli, kestane gibi mahsullerimizi döngü içinde işleyeceğiz. Bu üretimler sonra ülkeye pazarlanacak.

BORÇLAR
Haklı olanların borçlarını ödüyorum. Efeler ve belediye için yapılanları ödüyorum. Ancak başkasının seçim çalışması için yapılanları ödemiyorum. Ben geldiğimde 21 milyon borç vardı. Efeler Belediyesi 1984-2019’a kadar sıfır borcu olan bir belediye idi. Ben devralmadan önce de bankada 30 milyonu olan belediye idi. Bu para bitmiş ve seçime kadar da 21 milyon borç yapılmış. 15 ayda 51 milyon para yok olmuş. O parlar şu anda olsaydı neler yapardık.

YATIRIMLAR
2020 yılında birçok adım attık. 2021 yılında en büyük hizmet işimiz; minibüs garajının temelinin atılamsı olacak. Şubat’ta ihale yapılacak. Finans ile ilgili sıkıntımız yok. Döviz almaya korkuyoruz; kendi yağımızda kavrulmayı yeğliyoruz.
Eski Otogarın olduğu yeri “L” şeklinde planladık. Ön tarafları kafe ve iş yeri olacak. 400 kişilik otopark, en üstte 800 kişilik tiyatro ve festivallerin yapılacağı alan olacak. Düşünün Afyonkarahisar’da 20. Caz Festivali yapılıyor. Neden biz yapmayalım. Ayrıca otoparkın içiresi bir gün Kurtuluş Pazarı olacak. Vatandaşlarımız arabalarını otoparka bırakacak, pazar ihtiyaçlarını görecek ve gidecek. Adnan Menderes Mahallesine bir pazar yeri yapıyoruz. Büyükşehir tahsis etti. Altı otopark, pazar yeri ve en üstü güneş paneli olacak.

“JES’LER KAPATIP GİTSİN”
Ben JESDER Başkanının dediği gibi belediyemize 2 milyon destek verileceğini duymadım. Öyle bir destek yok. Bize çok iyilik yapmak istiyorlarsa. Biz onlara 2 milyon verelim onlar santralleri kapatıp gitsinler. Benim halkım güne çürük yumurta kokusu ile uyanıyor. Biz enerji üretimine karşı değiliz. Enerjiye elbette ihtiyacımız var. Ancak üretim böyle olursa kabul edilmez. Mevcut olması gereken kurallara uymayıp çocuk kandırır gibi 2 milyon vereceğiz demek... Bakın Efeler ilçesinin 4 tarafı JES ile sarılacak. Yaşam hakkımız için çabalıyoruz. Düşman değiliz. Para kazanılmasına, elektrik üretimine karşı değiliz. Zehirlenmemize karşıyız. Bizde üretilen JES ile incir, zeytin gidiyor. JES doğal zenginliklerimize zararlı. Hidrojen sülfür oranı 20’nin üzerinde. Bu insanların yaşamını zehirliyor. Bir kere 280 çıktı. Biz buna maruz kalıyoruz. Biz 4 milyon bile vermeye razıyız. Onlar gitsin.

YEREL BASINA DESTEK
Benim basına büyük meblağlarda para verdiğim doğru değil. Bu para benim değil halkın parası. Fatih Atay bu kadar büyük paralar veremez. Benim gazetelere ne kadar verdiğim kayıt altında. Gazeteci arkadaşlar ne alacaklarını kendileri belirlediler. 5 bin lira verdiğim bir gazete dahi yok. Benim böyle bir para verişim yok. Halkımı bilgilendirmek istiyorum. Bu kadar paralar vermiyorum. Elbette yerel gazeteler yaşayacak, destek olacağız. Büyük bütçeli bir belediye değilim. Biriktirdiğim paralarla hizmet ediyorum. Ben hem borç ödüyorum, hem de maaşları ödüyorum. Ben bu pandemi döneminde 1 işçi dahi çıkarmadım, ikramiye verdim. Ekibimiz canla başla çalıştı.