Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen en önemli uluslararası sözleşmelerden birisi olan İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekti. Atay, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nde yasaların etkin bir şekilde uygulanması gerektiğine vurgu yaparak, “İmza yetmez, uygulamak gerekir.” dedi.

“YASALAR, ERKEKLERİ KOLLAMASIN KADINLARI GÜÇLENDİRSİN”
Neden böyle bir etkinliğe imza attıklarını anlatan Atay, “Türkiye Cumhuriyeti olarak hem kendi yasalarını yapmak hem de uluslarası yasaların tarafı olmak konusunda önemli işler başardık. Yasalara imza atmak kuşkusuz çok önemli; ancak yasalar uygulanmadığı sürece bu durum kadınların güçlenmesine değil, kadına karşı şiddet uygulayan erkeklerin kollanmasından başka bir işe yaramaz. Uluslararası sözleşmeler ve yasalarımız şiddeti besleyen zihniyet yapısı ve şiddet eylemleri ile mücadelenin en etkili araçlarıdır çünkü. Ve ivedilikle uygulamaya konulmalı, devlet bu konuda etkin inisiyatif alıp kadınların hayatı üzerine çöken bu ölümcül havayı dağıtılmalıdır. Bizler de buna dikkat çekmek için böyle bir etkinliği düşündük.” dedi.

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN MAKETLERİ YERLEŞTİRİLDİ
Kadınların öldürülme nedenlerinin çok acı olduğunu ifade eden Başkan Atay, sözlerini  şöyle sürdürdü: “Kadınlarımız kıskançlık bahanesiyle sevgilisi veya eski kocası tarafından öldürüyor. Kadınlarımıza olan sevgimizi, onların yaşamlarına son vererek değil, onlarla hayatı paylaşarak göstermemiz gerekiyor. Kadınlar kendileri için, güvenilir bir yaşam için mücadele ediyor. Onları bu mücadelelerinde yalnız bırakmamalıyız. Hepimiz; kimsenin sevdiğini, eşini öldürülmediği, şiddet göstermediği bir ortamda yaşamayı arzu ediyoruz. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Efeler’in çeşitli yerlerine 10 adet kadın maketi yerleştirdik. Öldürülen kadınlarımızın isimleri ve öldürme gerekçeleri içeren bu maketlerle farkındalık oluşturmak istedik.”

VATANDAŞLAR NE DEDİ?
Efeler Belediyesi Milli Aydın Bankası Kültür Merkezinin duvarına yansıtılan #İstanbulSözleşmesiYaşatır yazısını gören vatandaşlar da fikirlerini paylaştı. 
Büşra Adıgüzel: Kadınların katledildiği, susturulduğu, istemedikleri bir yaşama mecbur bırakıldığı bu günlerde duvarda böyle bir yazıyı görmek bizi duygulandırdı. Ancak bu hatırlatma yetmez, kadınların yaşaması için yasaların uygulanması gerekir.
Ceyda Dinç: Kadınların erkeklerden daha dezavantajlı bir dünyada yaşaması bizim kabul edemediğimiz bir şey. Neden aynı dünyada yaşıyorsak onlar bizden daha üstün bir ırk gibi yaşıyorlar. Tek sebebi yasalarda erkeklerin daha üstün görülmesi ve kollanmasıdır.
Fehmi Doğan: Adalet olmadığı için kadına şiddet bu derece fazla. Yasaların yaptırımları düşük. Toplum o kadar korkak olmuş ki; bir kadın sokak ortasında şiddet gördüğünde kimse durmuyor, müdahale etmiyor ve yoluna gidiyor. Şiddetin en büyük nedenlerinden birisi de eğitimsizliktir.
Mücahit Bulut: Bugün bu ışıklandırmayı Efeler Belediyesi yapmış, kadına şiddete dikkat çekmiş. Ancak bu yerel yönetimlerin tek başına çözeceği bir şey değil. Kadınları devletin başındakiler yaşatmalı. Yasalar uygulanmalı, kadınları katledenler yargılanırken cezai indirimler uygulanmamalı. Önemli olan da budur.