Evrensel’in haberine göre, Yeniköy ve Tatarmemişler köyünün üst taraflarında yer alan terk edilmiş maden işletmeleri arkalarında bir doğa yıkımı bırakarak çekip gitti. Tatarmemişler köyüne birkaç yüz metre uzaklıktaki terk edilmiş kuvars maden alanının pasaları gelişi güzel yığılmış vaziyette bırakıldı. Maden işletmesi sırasında üzeri sıyrılıp açık ocak haline getirdiği dağın yamacı ormanların içinde kel ve çorak bir alan olarak kaldı.

MADENLER DAĞI UR GİBİ KEMİRİYOR
Yeniköy’de yaşayan Sertaç Acıoluk isimli vatandaş maden işletmelerinin bazen rezerv yetersizliği, bazen ürün kalitesi ya da cevherin tükenmesi sonrası bulundukları alanı olduğu gibi terk edip gittiğini anlattı. Acıoluk, “Bu madenler dağı bir ur gibi kemiriyor. Dağda çok büyük maden işletmeleri gece, gündüz çalışıyor şu an. Fıstık çamlarının, kızılçamların arasında maden işletmelerinden çıkan tozlar nedeniyle ağaçlar bembeyaz görünüyor. Bu maden işletmelerinin dinamit patlatmaları ya da kayaları yerinden almaları sonrası su kaynaklarımız da artık kurudu” dedi.

"İNSAN GÖVDESİ KALINLIĞINDA SU KAYNARDI"
Maden şirketi tarafından işletilip terk edilen maden alanının hemen yanı başında çok büyük bir su kaynağı olduğunu belirten Acıoluk, “İnsan gövdesi kadar kalınlıkta su kaynardı dağın içinden. Şimdi maden ocağı olan yerlerde göl gibi sular vardı. Şimdi damla kalmamış” şeklinde konuştu.

İŞ MAKİNESİYLE KARYA MEZARI SOYGUNU
Acıoluk maden işletmelerinin sadece doğayı değil dağdaki binlerce yıl önceden kalan tarihi yapıları ve kaya mezarlarını da tahrip ettiğini söyledi. Acıoluk, Murtat Tepe denilen bölgede bulunan nekropolde (toplu mezar alanı) bulunan bütün mezarların açıldığı, Karya döneminden kaldığı düşünülen kral mezarı ve tümülüsün büyük oranda tahrip edildiğini söyledi.  Acıoluk açıklamasında “Maden şirketleri buralarda cevher arama bahanesiyle kaçak kazılarla mezar soygunculuğu yapıyor. Böyle onlarca ören yeri, tümülüs ve kaya mezarı tahrip edilmiş, soyulmuş. Dağını, taşını yağmaladıkları gibi tarihini de yağmalıyorlar” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDEKİ TARİHİ KALINTILARI YOK EDİP MADEN ALANI YAPMAK İSTİYORLAR
ÇİYAP Sözcüsü Ahmet Uslu da maden işletmelerinin hiçbir kural tanımadan dağı yağmaladığını söyledi. Uslu, “Bu gördüğümüz talan edilmiş tarihi yapıları ve mezarları soymanın ötesinde tamamen tahrip etmek istemişler diye düşünüyorum. Belki de bu tarihi varlıkları yok ederek buralarının ileride koruma altına alınmasını önlemeyi, böylece rahat rahat madencilik yapabileceklerini düşünüyorlar” dedi.