Oldenburg'daki Carl von Ossietzky Üniversitesi Senatosu, partneri olduğu Boğaziçi Üniversitesi'nde protesto hakkını kullanan öğrenci ve akademisyenlere yönelik tutumu "dehşet ve endişe verici" bulduğunu belirterek, iki üniversite arasındaki "değişim programının" durdurulabileceği uyarısında bulundu.

Carl von Ossietzky Üniversitesi Senatosu'ndan yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne Melih Bulu'nun atanmasını protesto eden öğrenciler ve akademisyenleri büyük ölçüde korkutmakla suçladı. Dün yayınlanan açıklamada, "Üniversitemizin yıllardır Erasmus programının bir parçası olduğu Boğaziçi Üniversitesi'ndeki güncel olaylarla ilgili raporlar bizi dehşet ve endişe ile dolduruyor" denildi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE ELEŞTİREL SESLER BASTIRILIYOR"

Boğaziçili öğrenci ve akademisyenlerin kampüste haksız polis ve cezai tedbirlerle tehdit edildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Korku ortamında, öğrencilerin ve öğretmenlerin ifade özgürlüğü ve eleştirel sesleri bastırılıyor. Bu, ortak üniversitemizdeki akademik özgürlüğün büyük ölçüde tehlikeye atıldığı veya etkisiz hale getirildiği anlamına geliyor. Vazgeçilmez temel ifade özgürlüğü, özgür bilimsel faaliyetten çekilmiştir.

Güncel olaylar, Türk üniversitelerinde yıllardır öğrenci ve öğretmenlerin maruz kaldığı bir dizi baskıcı önlemde yeni bir zirveyi temsil ediyor. Bu, Oldenburg Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi arasında Erasmus programı aracılığıyla öğrenci ve öğretmen değişiminin durma noktasına geldiği anlamını taşıyor.

Türk devlet yetkililerini Boğaziçi Üniversitesi'ndeki akademik özgürlüğü yeniden tesis etmek ve pekiştirmek için mümkün olan her şeyi yapmaya çağırıyoruz.

Üniversiteler ifade özgürlüğünün, eleştirinin ve fikir alışverişinin yapıldığı yerlerdir; bilimi mümkün kılmanın tek yolu budur."