Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA), Dünya Nüfus Durumu Raporu, "Bedenim bana ait. Beden üzerinde söz sahibi olma ve karar verme hakkına sahip olma" sloganıyla yayımlandı. Rapora göre, gelişmekte olan 57 ülkede kadınların yalnızca yüzde 55'i gebeliği önleyici yöntemleri kullanma ve cinsel ilişkiye girme veya girmeme konularında seçim yapma yetkisine tamamen sahip, 20 ülkede ise "Tecavüzcünle evlen" yasaları var.

UNFPA,  “Bedenim bana ait. Beden üzerinde söz sahibi olma ve karar verme hakkına sahip olma” sloganıyla “Dünya Nüfus Durumu Raporu” yayımladı. Kadınların bedenleri hakkında kendi kararlarını verme gücünün değerlendirildiği raporda, ülkelerin yasalarının bir kadının bu kararları alma hakkını ne ölçüde desteklediğini veya buna ne ölçüde müdahale ettiği de yer alıyor. Rapora göre, kadınların neredeyse yarısı kendi bedenleri üzerinde söz sahibi olma ve karar verme hakkından mahrum bırakılıyor. Veriler, karar verme gücü ile eğitim düzeyi arasında güçlü bir bağlantı olduğunu gösteriyor.  

ÜLKELERİN YALNIZCA YÜZDE 56’SI CİNSEL SAĞLIK EĞİTİMİNİ DESTEKLEYEN YASALARA SAHİP

Raporda, ülkelerde kadınların yalnızca yüzde 55'i gebeliği önleyici yöntemleri kullanma ve cinsel ilişkiye girme veya girmeme konularında seçim yapma yetkisine tamamen sahip olduğu bilgisine yer verilirken, ülkelerin yalnızca yüzde 56'sının kapsamlı cinsel sağlık eğitimini destekleyen yasa ve politikalara sahip olduğu bildirildi.

Rapora göre, ülkelerin yüzde 71’inde bütüncül annelik bakım hizmetlerine erişim güvence altında, 75'i yasal olarak gebelik önleyici yöntemlere tam ve eşit erişim sağlıyor ve yüzde 80'ine yakınında cinsel sağlığı ve iyilik halini destekleyen yasalar var.

“20 ÜLKEDE ‘TECAVÜZCÜNLE EVLEN’ YASALARI VAR”

Rapora göre, kadınların, erkeklerin, kız ve oğlan çocuklarının kendi bedenleri üzerinde söz sahibi olma haklarının ihlal edildiği noktalar şöyle:

- 20 ülke veya bölgede, bir erkeğin tecavüz ettiği kadın veya kız çocukla evlenmesi durumunda cezadan kurtulmasını sağlayan "tecavüzcünle evlen" yasaları var.

- 43 ülkede evlilik içi tecavüz konusunu ele alan bir mevzuat yok.

- 30'dan fazla ülke, kadınların ev dışında dolaşma hakkını sınırlıyor.

- Kız çocuklarında daha fazla olmak üzere, engelli kız ve oğlan çocuklarının cinsel şiddete maruz kalma olasılıkları diğer çocuklara oranla yaklaşık 3 kat daha fazla.

“KADINLARIN HAYATLARI BAŞKALARI TARAFINDAN YÖNETİLİYOR”

UNFPA Yönetici Direktörü Natalia Kanem, rapor verilerine ilişkin, “Kadınların hayatları başkaları tarafından yönetiliyor. Kadınların neredeyse yarısının cinsel ilişkiye karar verme, gebelik önleyici yöntemleri kullanma veya sağlık hizmeti alma konusunda hala kendi kararlarını veremiyor olması gerçeği hepimizi rahatsız etmeli. Aslında yüz milyonlarca kadın ve kız kendi bedenlerine sahip değil” değerlendirmesini yaptı.