Birleşik Taşımacılık Emekçileri Sendikası (BTS) Genel Başkanı Murat Oral, TCDD’de yük taşımacılığının ardından yolcu taşımacılığının da özelleştirileceğini açıklayarak, “Yolcu garantisi elbette verilmek zorunda kalacak” dedi.

TCDD’de 2013 yılında yapılan değişiklikle taşımacılık kurum bünyesinden ayrı olarak şirketleştirildi. Demiryollarındaki yük taşımacılığı TCDD Taşımacılık A.Ş. altında yapılmaya başladı. Hedefin TCDD’nin kar etmesi olduğu açıklandı ancak BTS’ye göre tam tersine zarar edildi. Kurum 1 milyar 87 milyon 52 bin 678 lira zarar etti. BTS yük taşımacılığındaki zararın 2013 yılında 7,7 milyar lirayı bulmasını bekliyor.

BTS Genel Başkanı Murat Oral’ın ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamaya göre şimdi TCDD ile TÜBİTAK-Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü “Demiryolu KİT’leri Kurumsal Dönüşüm Projesi” adıyla bir çalışma hazırladı ve yolcu taşımacılığı da özelleştirilmek isteniyor. Oral, “dönüşüm adı altında” yapılacak özelleştirmenin ardından işletecek şirkete yolcu garantisi de verilebileceğini söyleyerek, gitmeyen yolcunun faturasının yine halka çıkacağına dikkat çekti.

Oral, özelleştirme sonrasında demir yollarının güvenliğinin de azalacağını kaydederek, “Yolcu garantisi elbette verilmek zorunda kalacak. Gelelim güvenliğe. Kamu olduğu için en güvenli araçları almak zorundayız. Sadece tek amaç para kazanmak olursa, en az maliyetle ve en az güvenlikle bu işi yapmak zorundasınız” dedi.

“SORUMLULUK YOK”

Oral, bu özelleştirme atağının Cumhurbaşkanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı programlarında da yer aldığını hatırlatarak, özelleştirilme sonrası işletecek şirketin yetkilerine ilişkin “Burada görev var, yetki var, ama sorumluluk yok. Yatırım devletten, siz genel müdür olarak istediğiniz kişiyi atayabilirsiniz” dedi.

“ZARAR DEVLETİN VE MİLLETİN”

Oral kamu malının milletin malı olduğunu ve özel şirkete geçmesinin ardından nitelikli ve kaliteli ulaşım hizmeti verilemeyeceğini vurgulayarak, “Bugün devlet eliyle yapılanlarda karı ve zararı da devletin ve milletindir. Ama mevcut holdingleşmede zarar devletin ve milletindir, karı bu işi yapan taşeron ve müteahhitlerindir” dedi.

Oral özelleştirmede şirketin karının öne çıkacağı için yolcu ücretlerinin de artacağını ve bazı yerlerde de hattın karlı olmadığı gerekçesiyle kapatılacağını söyledi.