Bursa İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, nükleer silah yapımında kullanılan 256 gram "Sezyum 137" maddesi ele geçirildi.

Bursa İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, yurtdışından Türkiye’ye nükleer silah yapımında kullanılan yüklü miktarda radyoaktif maddenin getirileceği bilgisi üzerine harekete geçti. Radyoaktif maddenin yurtdışından karayoluyla Bursa iline getirildiği ve burada bir başka alıcıya satılacağı haberini alan Jandarma, operasyon için düğmeye bastı. Otomobili takibe alan Jandarma ekipleri, Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi'nde otomobil içerisinde bulunan şahısları yakaladı.  

Durdurulan otomobilde yapılan aramada ön koltuk bölümünde, “zula” olarak tabir edilen gizli bölmede, cam tüp içerisinde 256 gram ağırlığında “Sezyum 137” radyoaktif maddesi ele geçirildi. Otomobilde ayrıca, bir adet ruhsatsız tabanca bulundu. Otomobildeki A.K., F.K., S.Ç.A. ve A.K. isimli şahıslar gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslardan A.K. isimli şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edildi. Diğer üç şahıs ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Zanlıların yurtdışından temin ettikleri maddeyi karayoluyla Türkiye’ye soktukları, radyoaktif maddeyi satmak için iki milyon dolar talep ettikleri belirlendi. Jandarma ekiplerinin başvurduğu Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile yapılan görüşmede, ele geçirilen maddenin radyoaktif ve yasaklı olduğu bildirdi.

"SEZYUM 137 NEDİR?" 

Sezyum 137, insan hayatını tehlikeye sokacak zararları ve yan etkileri olmasına karşın, bilim dünyası açısından da oldukça tercih edilen bir maddedir. Sezyum 137 radyoaktif madde nükleer silah sanayii, nükleer silah yapımı ve tıp endüstrisinde kullanılır. Radyoaktif olması açısından büyük tedbirler gerektiren bir element olma özelliği gösterir, yalnızca devlet kontrolünde üretilebilir. Sezyum 137’nin 10 miligramı bile patlayıcı haline getirilmesi durumunda büyük bir binada geniş çaplı hasara neden olabilir.