ÖZGE ZAİM

CHP, Üreten Bir Türkiye İçin İstihdam Çalıştayları dizisine, ‘Bilişim Sektöründe İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’ ile Eskişehir’de devam etti. Çalıştay, CHP genel başkan yardımcıları Yüksel Taşkın ve Onursal Adıgüzel’in katılımıyla yapıldı.

Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Atasoy’un başkanlığında toplanan çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

TAŞKIN: “NORMALDA DÖRT ÇALIŞAN BİR EMEKLİYİ FİNANSE EDER, TÜRKİYE’DE BU ORAN 1.87”

Çalıştayda konuşan sosyal politikalardan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, kutuplaştırma siyasetinin temel sorunların konuşulmasını engellediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bir ülkede şöyle bir zincir sistemi var. Çok yalın ve basit. Üretim, ama istihdam temelli, odaklı üretim yoksa sosyal sigorta sistemini, güvenlik sistemini zaten çalıştıramıyorsunuz. Normal bir ülkede, bir refah devletinde, dört çalışan bir emekliyi finanse eder. Dört tane mevcut aktif çalışan, bir pasif çalışan veya emekliyi finanse eder. Türkiye’de bu oran 1,87’ye düşmüş durumda. Aslında siyasetin konuşması gereken mesele budur. Maalesef ülkemizdeki kutuplaştırma siyaseti, ülkemize muazzam zarar vermektedir. Biz parti olarak bunun dışında kalmaya gayret gösteriyoruz. Asıl meselelerimizi tartışmamızı, görmememizi maalesef ki gölgeliyor, engelliyor.

“ÇALIŞABİLİR NÜFUS 63 MİLYON, BUNUN YARISI BİLE İŞ GÜCÜNE DAHİL DEĞİL”

Asıl derdimiz, gençleri üretime katmaktır. Türkiye’de çalışabilir nüfus 63 milyon; bunun yarısı bile iş gücüne dahil değil. Bunun yarısının çok azı güvenceli istihdama sahip. Ciddi bir sayıda insan da kayıt dışı. Çok basit bir ikilemimiz, ciddi bir riskimiz var. Gençleri üretim sürecine katamadığımız zaman hem onların emeklilik hayalini yani onların hayatını çalıyoruz hem de onlar sisteme giremediği zaman 25-30 yılını çalışma hayatına veren insanlara insanca bir emeklilik hayatı sunamıyoruz.

“NE MUTLU Kİ BU KUTUPLAŞMA SİYASETİ TUTMUYOR”

Yani bir zincir tanımlıyorum. Dolayısıyla burada, ‘Madem öyle, yakındın, muhalefetini yaptın tamam, ne öneriyorsun’; her evde bu soruyla karşılaşıyoruz. Bence toplumda bir rasyonelleşme, bir olgunlaşma var. Ne mutlu ki bu kutuplaşma siyaseti tutmuyor. İnsanlar çözüm odaklı olana bakmaya başladılar. CHP’ye yönelik şöyle bir şey var. Biz diyoruz ki ‘Biz yönetiriz’. Zaten yönetiyoruz. Yerel iktidar bizde. Toplum diyor ki ‘Nasıl yöneteceksin, işsizlik sorununu nasıl çözeceksin’. İşte bizim bu çalışmamızın arkasında bu sorular yatıyor. Nereye gidersek gidelim istihdamla ilgili beklentiler var.”

ADIGÜZEL: “DEMOKRASİ, ADALET, EĞİTİM YERİNE GELMEDİĞİ NOKTADA İLERLEMEK ÇOK KOLAY DEĞİL”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de istihdamın ekosisteme bağlı olduğunu, bunun içinde demokrasi, adalet ve eğitimin de olduğuna dikkat çekti. Adıgüzel’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Meseleye bugün istihdam boyutuyla bakacağız. Fakat dünyada çok sık konuşulan popüler bir konu bilişim meselesi, özellikle yazılım. İstihdam dediğimiz zaman herkes heyecanlanıyor ve burada bir şeyler yapmamız gerekiyor. Buraya sadece bir şeyler yapmamız mantığıyla bakarsak aslında işin temelini kaçırdığımızı görürüz diye düşünüyorum.

Nasıl? Bu aslında bir ekosistem meselesi. Her fırsatta vurguladığımız işte demokrasi, adalet, eğitim… Bunların yerine gelmediği noktada aslında bütün sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de ilerlemenin çok kolay olmadığını görüyoruz.

“İKTİDAR TARAFI, ‘TÜRKİYE’NİN HİÇBİR SORUNU YOK’ DİYOR AMA ON MİLYONA YAKIN İŞSİZİMİZ VAR”

İstihdam meselesi bugün Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olmuş durumda. Pandeminin bu kadar yakıcı bir büyüklükte ilerlediği son bir seneyi izlediğimizde görüyoruz ki en önemli sorunlarımızdan biri, bütün anketlerde ekonomi çıkıyor; ikinci sırada pandemiyi konuşuyorlar üçüncü sırada işsizliği konuşuyorlar. İktidar tarafı, ‘Türkiye’nin hiçbir sorunu yok’ diyor ama 1,5 milyon üniversiteli genç bugün Türkiye’de işsizse 10 milyona yakın işsizimiz varsa bütün tanımlamalarla bütün kısıtlamalarla eğitimden tutun da baktığımızda 10 milyona yakın bir işsiz kitlesi varsa Türkiye’de işler yolunda gitmiyordur.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* İstiklal Marşı Okunması

* CHP İl Başkanı Recep Taşel

* Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel