Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li Grup Başkanvekili Özgür Özer, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunu aktararak belediyenin, "1 milyar 100 milyon liralık aktif borcu" olduğunu belirtti. Borçların "tasarrufla mı başka bir yöntemle mi azaltılacağı çok önemli" diyen Özer, "Belediye bütçesi entübe olmuş halde” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye önünde açıklama yapan Belediye Meclis Üyesi Özgür Özer'in konuşmasından başlıklar şöyle:

BORÇLAR NASIL AZALTILACAK: 2020 yılı Kayseri büyükşehir belediyesi faaliyet raporunda yer alan Belediye finansal durumuyla ilgili bilgi aktarmak istiyorum. Yıllık planlanan bütçe 1 milyar 350 milyonken 1 milyar 173 milyon olarak gerçekleşti. Yalnız bu gerçekleşen büyüklükte 4 milyar lira aktif büyüklük varken 1 milyar 100 milyon gibi kısa vadeli ve uzun vadeli borç toplama var. 1 milyar 100 milyon gibi bir borcun kesinlikle 150 milyon 170 milyon belki 200 milyon kadar da banka faizi mutlaka vardır yıllık. Buna baktığımızda bunların tasarrufla mı başka bir yöntemle mi azaltılacağı çok önemli. Çünkü sürdürülebilir değil.  Belediye bütçesi entübe olmuş halde.

BELEDİYENİN DOĞRUDAN TEMİNİ BİR YIL İÇERİSİNDE ARTIRILMIŞ: Bu 1 milyar 100 milyonluk borcun da tahmini 170-200 milyon arası yıllık faiz ödemesi olduğunu tahmin edebiliriz.  Bununla birlikte faaliyet raporlarında doğrudan teminler de çok ciddi şekilde artırılmış. 2019 yılında 855 adet doğrudan temin varken, bu 2 bin 726 adete yükselmiş. Ve hizmet alım ihaleleri yıllık 37 milyonken 18 milyon liraya kadar inmiş.

KIRSAL HİZMETLERDE DE GERİDE KALINMIŞ: Kırsal hizmetler için ayrılan 100 milyonluk bütçenin de sadece 41 milyonu uygulanmış. Yani Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kırsal hizmetlerde geride kalmış.

SOSYAL HİZMETLER BÜTÇESİNE AYRILAN NAKİT YARIYA İNDİRİLMİŞ: Bununla birlikte sosyal hizmetler bütçesi 11 milyonken bunun yarısı 5 milyon 700 bin liralık bir rakamı gerçekleştirdiler. Aslında bunun 11 milyon değil belki 30-40 milyon olması lazımdı. Çünkü pandemi ortamında birçok esnafın desteklenmesi gerekiyor. Ama görüyoruz ki, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bütçeyi bile yarıya indirerek önemsememiş.