Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotası yüzde 100 artırılarak, yüzde 2.5’dan yüzde 5’e çıkarılmasına CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, " AKP Genel Başkanı'nın kararı çok açık birilerine kıyak kararı. Bu karardan en fazla yararlanacak olan da bir Amerikan şirketi" dedi.

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yayınlanan, yönetmelikle birlikte Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 2,5'dan yüzde 5'e çıkarıldı.  CHP Tarım Politikaları Genel Başkan Başdanışmanı, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Yüzde 2,5’ları müjde olarak veren AKP Genel Başkanı Amerika Birleşik Devletleri Başkanıyla görüşme öncesinde bir anda yüzde 2,5’tan yüzde 5’e çıkararak, yüzde 100 arttırmış oldu” dedi. Üretim döneminden önce böyle bir kararın alınmasını “şaşırtıcı” bulduğunu söyleyen Sarıbal, “Acaba Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’na Cargill üzerinden bir mesaj mı vermek istenmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin nişasta bazlı şeker pancarı üreten bir ülke haline döndüğünü vurgulayan Sarıbal ANKA Haber Ajansı'na şunları söyledi:

“Aslında 1 Eylül ile 30 Ağustos arasında olan üretim döneminden önce böyle bir karar alınması hakikaten şaşırtıcı acaba Amerika Birleşik Devletleri Başkanı’na Cargill üzerinden bir mesaj mı vermek istemektedir.

Yıllık yaklaşık olarak 220 bin ton şeker ithal eden buna karşılık her yıl 100 milyon dolar ödeyen Türkiye Cumhuriyeti bir tarafta 2013-2014 yılından itibaren ısrarla şeker fabrikalarını özelleştiren ve NBŞ’yi yüzde 10’dan yüzde 5’e indirdik o yüzden amaç bu değil diyen AKP Genel Başkanı şimdi birden bire bu kararı niçin almış olmalı? Türkiye şeker pancarından posa, istihdam elde eden önemli bir ülkeyken şimdi Nişasta bazlı sentetik şeker üreten bir ülkeye döndük.”

Nişasta Bazlı Şeker üretiminin yüzde 2,5’lara indirildiği dönemde bile büyük şirketlerin bunu uygulamadığını söyleyen CHP’li Sarıbal, “Yani aslında kağıt üzerinde olan bir kanunu iktidar da inanmıyordu. AKP iktidarı galiba Amerika Başkanına mesaj vermek, Onunla iyi diyaloglar kurmak üzerine insanımızın gıda riskiyle uğraştırmanın peşinde” diye konuştu.

Sarıbal alınan bu kararla beraber vatandaşın sağlığının tehlikeye atıldığını ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye’de yaklaşık 2,6 milyon ton ile  2,8 milyon ton ile şeker üretilmekte. Bunun yüzde 2,5 ile yüzde 5 arasında  tam yüzde 100 fark olmakta. Dolayısıyla AKP Genel Başkanı'nın kararı çok açık birilerine kıyak kararı. Bu karardan en fazla yararlanacak olan da bir Amerikan şirketi. Galiba burada bir ödüllendirme var. kendi diyaloglarını korumak için halkın sağlığını riske atan bir AKP ve saray kararıdır bu."