CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi döneminde sanatçıların ve sanat çalışanlarının yaşadıkları sorunların artarak devam ettiğini belirtti.

İlgezdi, “Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları görmezden gelmeye devam ederken, marttan beri çalışamayan sanatçılar her geçen gün daha büyük bir yoksulluğa itiliyor. CHP olarak tüm sanatçılara sosyal güvence sağlayacak hazırlıklarımızı tamamladık” dedi. 

İlgezdi, sanatçıların ve sanat emekçilerin yaşadıkları sorunların araştırılması için bir araştırma önergesi hazırladı.

Kültür ve sanat dünyasının pandemi döneminde derin bir krizin içinde olduğunu ifade eden İlgezdi, “Faaliyetleri duran tiyatrolar, sinemalar, konserler, sergiler, gösteri merkezleri nedeniyle binlerce sanatçı ve sanat emekçisi büyük bir yoklukla karşı karşıya kalmıştır. Geçim sıkıntısı nedeniyle intihar eden sanatçılar durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır” dedi. 

TİYATROLARIN BİRÇOĞU DESTEĞE BAŞVURAMADI

Verilen desteklerin yetersizliğini aktaran İlgezdi şöyle dedi:

“Dünyada gelişmiş ülkeler kültür ve sanat dünyasının salgından etkilenmesini önlemek ve faaliyetin devam etmesini sağlamak için destek paketlerini devreye sokarken Türkiye’de sanatçılar için komik denebilecek desteklerle süreç yönetilmeye çalışıldı. Bakanlığın yaşananlara seyirci kaldığının en basit örneği, tiyatro destekleri için ‘SGK ve vergi borcu yoktur’ yazısı istemesidir. Bu nedenle tiyatroların bir çoğu desteğe başvuru bile yapamamıştır.” 

EN DEZAVANTAJLI GRUP SOKAK VE DÜĞÜN MÜZİSYENLERİ

Günlük çalışan sokak ve düğün müzisyenlerinin pandemideki en dezavantajlı grup olduğunun altını çizen Akkuş İlgezdi, “Sosyal güvenceleri olmayan, kayıt dışı çalıştırılan müzisyenlerimiz marttan beri ya işsizler, ya anatları dışında işler yapmak zorunda kalıyorlar, ya da müzik aletlerini satıyorlar. En acısı intihar eden müzisyenler” açıklamasında bulundu. 

Sanatçıların emekli olabilmeleri için geçmişe yönelik borçlanma taleplerinin de karşılanması için yasa teklifi hazırladıklarını kaydeden İlgezdi, “Sanatçıların erken emeklilik ve yıpranma hakları da CHP tarafından güvence altına alınacaktır” dedi.