CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesindeki 4 bin 117 yaşındaki dünyanın en yaşlı porsuk ağacını ziyaret ettiler. Ormanlık alanda bir şelale önünde doğanın korunması gerektiğini söyleyen Öztunç, "Umarım Mehmet Cengiz ya da beşli çete burayı görüp de bu sefer de burayı talan etmeye kalkmazlar. Bak ne güzel bir orman, ne güzel su var burayı da gidelim talan edelim demezler İnşallah" dedi.  

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesini ziyaret ettiler.

Gümeli ormanlarının bir doğa harikası olduğunu ve korunmasının önemine dikkat çeken Öztunç, “Gördüğünüz gibi ormanın, suyun güzelliği… Tabi biz bunu çekiyoruz, yayınlayacağız, umarım Mehmet Cengiz ya da beşli çete burayı görüp de bu sefer de burayı talan etmeye kalkmazlar. Bak ne güzel bir orman, ne güzel su var burayı da gidelim talan edelim demezler İnşallah Deniz Bey değil mi?” derken Yavuzyılmaz, “Evet, biz Gümeli’yi Alaplı’yı, doğayı korumayı canımız pahasına sürdüreceğiz” karşılığını verdi.

"İKİZDERE'DE BENZERİ BİR ŞELALENİN ÖNÜNDE KONUŞTUM, ŞU AN ORASI YOK, CENGİZ HALLETİ"

Rize’nin İkizdere ilçesinde biyoçeşitlilik açısından zengin ve koruma altındaki İskencedere’de açılmak istenen taş ocağına karşı bölgeye giderek mücadeleye destek verdiğini ifade eden Öztunç, “Ben İkizdere’de de benzeri bir şelalenin önünde anons çekmiştim, şu anda orası yok. Orayı Mehmet Cengiz halletti” dedi.

"BU BÖLGEYİ KORUMA ALTINA ALMAK GEREKİYOR, ŞİMDİDEN UYARIYORUZ"

Öztunç, Gümeli ormanlarının korunması gerektiğine vurgu yaparken, “Burada dünyanın en yaşlı ağacı ve ağaçları var, 1000 yıllık, 2000 yıllık, 4 bin 117 yaşında bir porsuk ağacı var. Bu bölgeyi koruma altına almak gerekiyor, şimdiden uyarıda bulunuyoruz” diyerek de yetkililere çağrı yaptı.

"DÜNYANIN EN YAŞLI PORSUK AĞACI"

Öztunç, Yavuzyılmaz ve beraberindeki heyet, ardından ormanların içindeki patika yollardan geçerek 4 bin 117 yaşındaki porsuk ağacını ziyaret etti. Türkiye’nin bir cennet, her bölgenin de ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu söyleyen Öztunç, “Arkamda gördünüz ağaç, Türkiye’nin en yaşlı ağacı. 4 bin 117 yaşında. Bilim insanlarının tespitine göre Türkiye’nin en yaşlı ağacı. Avrupa’nın ve dünyanın en yaşlı 5’inci ağacı ve aynı zamanda dünyanın en yaşlı porsuk ağacı. 4 bin 117 yıldır bu ağaç, bu ormanda yaşamını sürdürüyor” dedi. Öztunç, porsuk ağacının çevresinde 1000, 1500 yıllık ağaçların olduğunu belirtti.

"BİR YANDAN AĞAÇLAR, ORMANLAR KATLEDİLİYOR, BİR YANDAN DA 4 BİN 117 YILDIR AYAKTA DURAN BU GÖRDÜĞÜNÜZ AĞAÇ"

Gümeli ormanlarının, özel koruma alanı olduğunu ifade eden Öztunç, “Kültür Bakanlığı burayı daha da özel olarak koruyarak turizme açması çok doğru olur. Turistlerimizin, yurttaşlarımızın buraya gelip gözlemlemesi en azından ağaç katliamı yapanların ders alması için önemli olur. Bir yandan ülkemizde ağaçlar, ormanlar katlediliyor, bir yandan da 4 bin 117 yıldır ayakta duran bu gördüğünüz ağaç” dedi.