Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınıyla birlikte küresel bir krizin çıktığını ve Türkiye'nin önünde büyük fırsatlar bulunduğunu ortaya koyduğunu ifade ederken, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmaya artık çok daha yakınız. Konjonktürel sıkıntıları yakında geride bırakacağımızdan, yapısal reformlarla da kalıcı kazanımlar elde edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" dedi. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nden Kilis – Yukarı Afrin Barajı ve Kilis Yukarı Afrin İçmesuyu İsale Hattı Açılış Töreni’ne video konferans yöntemiyle bağlanarak açılışını yaptı.

"KİLİS, NÜFUSUNDAN FAZLA SAYIDAKİ MİSAFİRLERİYLE SUSUZLUK ÇEKMEYECEK"

Barajın, Kilis’in 2060 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yukarı Afrin Barajı’nın ve burada toplanan suyu şehre iletilecek isale hattının ülkemize, milletimize, tüm Kilis’imize hayırlı olmasını diliyorum. Yaklaşık 38 milyon metreküplük su biriktirme hacmi olan barajımız ülkemizin kuraklık tehdidi ile karşı karşıya olduğu şu dönemde gerçekten hayati bir yatırım olarak hizmete girmiştir. Şehrimize yıllık 19 milyon metreküp içme suyu sağlayacak 43 kilometrelik isale hattının da tamamlanmasıyla artık Kilis’in bu sorunu tamamen çözülmüştür. Afrin’in, Azez’in, Dabık’ın, Halep’in, Bab’ın, Münbiç’in kardeşi Kilis, hem kendi vatandaşlarımızla hem de nüfusundan daha fazla sayıdaki misafirleriyle, İnşallah bir daha susuzluk çekmeyecektir” dedi.

"45 MİLYAR METREKÜPLÜK SU DEPOLAMA HACMİNE SAHİP OLDUK"

Erdoğan, son 19 yılda 276 milyar TL’lik yatırımla 600 baraj, 423 gölet, 590 HES, 1457 sulama tesisi, 292 içme suyu tesisi, 21 atık su tesisi inşa edildiğini ifade ederken, “Toplamda böylece 45 milyar metreküplük bir su depolama hacmine sahip olduk. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’müz vasıtasıyla hayata geçirdiğimiz bu yatırımlar olmasaydı, Allah göstermesin çok ciddi sıkıntılar yaşayabilirdik. Halen 18 milyon nüfusa 1,8 milyar metreküp su teminini sağlayacak 90 adet içe suyuyla ilgili yatırımlar sürmektedir. Hem topraklarımızın veriminin artırılması hem yerleşim yerlerimizdeki içme suyu ihtiyacının karşılanması için önümüze çıkan zorlukların hepsinin üstesinden gelecek ülkemizi önemli bir seviyeye de getirdik” diye konuştu.

"DEMOKRASİYİ, YENİ VE SİVİL BİR ANAYASA İLE TAÇLANDIRMAYA HAZIRLANIYORUZ" 

Türkiye’yi önemli bir gıda ihracatçısı bir konuma getirdiklerini söyleyen Erdoğan, “Ülkemizdeki konutların 3’te 2’sinden fazlasına denk gelen 12 milyon konut bizim dönemimizde inşa edilmiştir. Bunların 1 milyonu da doğrudan TOKİ tarafından yapılmıştır. Verdiğimiz kararlı mücadele ile Türkiye’yi terör örgütlerinin ve su çetelerinin tasallutundan kurtardık. Hayata geçirdiğimiz reformlarla demokrasiyi, hukuku, hak ve özgürlükleri geliştirme gayretimizi şimdi yeni ve sivil bir anayasa ile taçlandırmaya hazırlanıyoruz” diyerek yeni anayasa çalışmalarını işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN ETKİSİ ARTTIKÇA BERABERCE YAŞAYIP GÖRECEĞİZ: ‘Hizmet eden izzet bulur’ anlayışıyla 81 vilayetimizin tamamına sürekli yeni eserler kazandırarak ülkemizi kalkındırmak için çok daha fazla çalışacağız. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmaların ne derece kritik olduğu, Türkiye 2023 hedeflerine ulaştıkça daha iyi anlaşılmaktadır. Mesela salgın döneminde salgın altyapımızın önemine hep birlikte şahit olduk. İnşa ettiğimiz barajların, sulama ve içme suyu tesislerinin önemini de iklim değişikliklerinin etkisi arttıkça beraberce yaşayıp göreceğiz.

TÜRKİYE, DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ İLKELERİNE OLAN BAĞLILIĞINDAN TAVİZ VERMEDİ: Türkiye, darbe girişimi dahil, ne yaşarsa yaşasın, demokratik hukuk devleti ilkelerine olan bağlılığından, ekonomisini ayakta tutma iradesinden, serbest piyasa kurallarından asla taviz vermemiştir. Eser ve hizmet siyasetiyle ülkemizi bu günlere getirdik. İnşallah geleceğe de aynı şekilde taşıyacağız. Eski Türkiye alışkanlıklarıyla milletimizin demokratik ve ekonomik kazanımlarına göz dikenlere asla geçit vermeyeceğiz. 

KİRLİ GÜNDEMLERLE ÜLKEMİZİ ESKİ İSTİKRARSIZ VE GÜVENSİZ GÜNLERİNE GERİ DÖNDÜRMEYE ÇALIŞANLARA İTİBAR ETMEDEN DEVAM EDECEĞİZ: Kilisliler, sınırımızın hemen ötesinde, yaşanan acılar, zulümleri, kayıpları çok iyi bilir. Aynı senaryoyu ülkemizde de oynamak isteyenlerin sinsi oyunlarını birer birer bozarak bugünlere geldik. İnşallah, bundan sonra da milletimizle beraber sahip olduğumuz güven, huzur, refah ikliminin değerini bilerek hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz. Kirli gündemlerle ülkemizi eski istikrarsız ve güvensiz günlerine geri döndürmeye çalışanlara itibar etmeden, yönümüz hep geleceğe dönük olarak yolumuza devam edeceğiz.

EN BÜYÜK 10 EKONOMİDEN BİRİ OLMA HEDEFİNE YAKINIZ: Salgınla birlikte ortaya çıkan küresel kriz, ülkemizin önünde ne kadar büyük fırsatlar bulunduğunu bir kez daha ortaya koydu. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmaya artık çok daha yakınız. Konjonktürel sıkıntıları yakında geride bırakacağımızdan, yapısal reformlarla da kalıcı kazanımlar elde edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.”

Açılış töreni için Kilis’te Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir ile konuşan Erdoğan, “Ömrünüz su gibi aziz olsun diyor ve butonlara basıyoruz. Ya Allah, Bismillah” diyerek barajın açılışını yaptı.