İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, STK İlişkileri Başkanı Burak Akburak, Uşak’ta esnafı ziyaret etti.  Akburak, bir esnafın  “Altı liraya tavuk satacağım diye uğraşıyorum, 9 bin lira kiraya çıkaracağım diye uğraşıyorsun, vergin olmuş dünya kadar, ben ne yapayım şimdi siz söyleyin bana. Kredi çektim kredi ile dükkanın kirasına ödemeye çalışıyorum, çektiğim kredide aldı başını gidiyor. Ben ne yapayım, yapılacak tek bir iş var urganı takacaksın kendini öldüreceksin” şeklinde sitemi karşısında şok oldu. Akburak “Muhalefet partisi olarak elimizden geldiğince bunları doğru yola sevk etmek için uğraşıyoruz. Bunların her şeyleri kendilerine bizimde kızdığımız mesele bu” diye yanıt verdi.

Uşak’ta bir restoranı ziyaret eden Akburak ile esnaf arasında şu diyaloglar yaşandı:

Esnaf: Diyecek laf çok, ama gelip de yaramız sarılıyor mu? Hayır. Ne edeceğiz?

Akburak: 500 lira verdiler, kime ne yetecek, dalga geçer gibi

Esnaf: Bence şahsen 2800 lira asgari ücret çok bile bu bizim insanlarımıza, çok bu memlekete zaten sen 500 lira verdin ama öbür taraftan kepçeyle alıyorsun. Ne anladım ben bundan. Tavuğun kilosu şu an 21 lira, 6 liraya tavuk satacaksın diye uğraşıyorsun, 9 bin lira kiraya çıkaracağım diye uğraşıyorsun, vergin olmuş dünya kadar ben ne yapayım şimdi siz söyleyin. Kredi çektim kredi ile dükkanın kirasını ödeyeyim diye kredide aldı başına gitti. Ben ne yapayım yani? Yapacak tek bir iş kaldı, urganı takacaksın kendini öldüreceksin.

Akburak: Allah korusun, Allah korusun, biz bu dükkanlar açılsın diye, siz burada insanları oturtabilesiniz diye uğraşıyoruz. Genel Başkanımız Meclis kürsüsünden her hafta bundan bahsediyor. Elimizden gelen muhalefet partisi olarak sadece iktidara baskı yapabilmek. Bunları yapsınlar diye doğru yola girsinler diye uğraşıyoruz. Genel Başkanımızda bahsetti esnafımızın derdi büyük, esnafın kira derdi var, esnafın geçinme derdi var, esnafın kredi derdi var. Krediyi veriyorlar, kardeşim sen 30 milyar bütçeye köprü parası koyuyorsun vatandaş köprüden geçmiyor, esnafına 500 lirayı reva görüyorsun. Bu mudur adalet. Yok değil tabi ki. Ama bu adamların her şeyi kendilerine bizimde kızdığımız nokta bu. Dağıt kardeşim bunu vatandaşa biz onu istiyoruz” dedi.

Akburak daha sonra cep telefonu ve cep telefonu aksesuarı satan başka bir esnafı ziyaret etti. Esnafın "Borçlardan dolayı bittim artık açılmamız gerekiyor" demesi üzerine Akburak “Kendi kongrelerinde binlerce kişiyi yan yana getiriyorlar orada pandemi olmuyor, esnaf dükkanı açmaya kalktığında orada pandemi var” dedi. Esnaf ise “"Gideceğim yalvaracağım artık” şeklinde yanıt verdi.

Akburak ile Esnaf arasında geçen konuşma ise şöyle :

Esnaf: Saat dokuzdan sonra sokağa çıkma yasağı var. Gündemimizde olan bir iletişim sektörü, bir gıda sektörümüz var bir de sağlık sektörümüzü var. Hepsi çalışır vaziyette ama gel gelelim hafta sonları gıda sektörü 1 ile 5 arası açıkken, alışveriş merkezleri bu arkamda gördüğünüz bütün ürünleri satabilirken  ile  arası bizimde açılmamız gerekiyor. İletişim sektörü çok güçlü bir sektör. Ben artık hafta sonları müşterilerimin faturalarını bankacılık hesabımdan ödemekten inanın ki yoruldum. Bazı müşterilerimiz için de gücüm yetmiyor. Ödemelerimiz var bazen faturalarını da yetiştiremiyorum ama ne yapalım malum.

Akburak:Borç var mı?

Esnaf: inanılmaz, sonundayım artık, son limitteyim artık. Doluyum artık bittim desem yeridir artık. Atacak bir sıkım kalmadı bu son. Ya bu pandemi süresinde açılacağız bize yardımcı olacaklar..

Akburak: Açılması için uğraşıyoruz. Genel Başkanımız da anlatıyor. Maalesef bu arkadaşlarımız kendi kongrelerinde binlerce kişiyi bir salona toplayıp bir araya getirebiliyor orada pandemi olmuyor fakat esnaf dükkanı açmaya kalktığında pandemi var.

Esnaf: Biz de çok bir şey istemedik ki. Ben 30 yaşındayım 25 senedir kendi ayaklarımın yere değdiği günden bu yana çalışıyorum. Ama hafta sonları yatmayı kendime yakıştıramıyorum. En azından iletişim sektörünün önünü açabilirler. Bugün Pazar alışverişine çıkanlar, alış veriş merkezlerine gider kendi faturalarını ödemek için iletişim sektöründeki arkadaşlarında kapılarını çalabilir. 20 yıllık arkadaşımın faturasını ödeyemediğim için bana bozulan arkadaşlarım var. Ödeyemiyorum çünkü banka gücüm kalmadı.

Akburak: Kazanacaksın ki ödeyebilesin

Esnaf : Size şuan bir föy göstereyim saat olmuş 12 gelin föye bakın bom boş. Biz derdimizi anlatsak da buradan çıkıp yan dükkana geçene kadar bizim derdimiz unutuluyor. Gideceğim yalvaracağım artık kim varsa” dedi.