HABER: MELİS YILDIRIM / KAMERA: DURSUN ALKAYA

Piyanonun "Harika Çocuğu" olarak tanınan Devlet Sanatçısı ve UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi piyanist Gülsin Onay, Schubert Müzik ve Sahne Sanatları Merkezi'nde bir konser verdi. Onay, "Gençlere ne kadar destek olsak o kadar iyi. Günümüzde özel kuruluşlar burslar veriyorlar. Bu çok kıymetli bir şey. Gönül ister ki Harika Çocuklar Kanunu da işleyerek devam etsin. O da bizler için çok önemliydi. Çok değerli müzisyenlerimiz yetişti o sayede. Bunun daha genişleyerek yayılmasını çok isterim" dedi. Schubert Müzik ve Sahne Sanatları'nın kurucusu Esra Aksu ise, "Daha çok kitleye, daha çok çocuğa ulaşmak, bu sahnede onların heyecanını paylaşmak bu işi yapmaktaki en büyük hevesimiz. Bizi motive eden tek kaynak çocuklarımız ve müzik" diye konuştu.

İlk resitalini TRT İstanbul Radyosu'nda 6 yaşında iken veren Onay, piyano eğitimine üç buçuk yaşında başladı. "Harika Çocuklar Yasası'ndan" yararlanarak Ahmed Adnan Saygun ve Mithat Fenmen'den eğitim aldı. Devlet Sanatçısı Onay, 2003 yılından itibaren UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi ve aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Solisti ve Bilkent Senfoni Orkestrası sürekli sanatçısı.

Ankara’da, Schubert Müzik ve Sahne Sanatları merkezinde dün akşam sezon açılış konseri veren Onay, dinleyicileriyle buluşmadan önce ANKA Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Her fırsatta gençlere zaman ayırmaya çalıştığını belirten Onay, sözlerini şöyle sürdürdü:

ONAY: GENÇLERE TECRÜBELERİMİ AKTARMAK GURUR VERİCİ

"Pek çok masterclass yapıyorum. Kuzeyden güneye, ülkenin doğusundan batısına neredeyse çalışmadığım yer kalmadı. Elimden geldiğince onlara dokunmak istiyorum. Çünkü bizim geleceğimiz gençler ve çok yetenekli çocuklarımız var. Onlara tecrübelerimi aktarmak benim için çok önemli ve gurur verici bir şey."

Onay, müziğe ilgi duyan gençlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sanatçı, 1948 yılında yürürlüğe giren ve müzik alanında yetenekli çocuklar İdil Biret ve Suna Kan'ın devlet bursu ile yurt dışına gönderilerek yetiştirilmeleri için özel olarak çıkarılan Harika Çocuk Yasası'na değinerek şunları kaydetti:

"Gençlere ne kadar destek olsak o kadar iyi. Günümüzde özel kuruluşlar burslar veriyorlar. Bu çok kıymetli bir şey. Gönül ister ki Harika Çocuklar Kanunu da işleyerek devam etsin. O da bizler için çok önemliydi. Çok değerli müzisyenlerimiz yetişti o sayede. Bunun daha genişleyerek yayılmasını çok isterim, arzu ederim."

"KLASİK MÜZİK, MUTLAKA BİR GÜN KENDİNE ÇEKİYOR"

Klasik müziğe yönelik ilginin azalıp azalmadığına ilişkin Onay, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Klasik müziğin her zaman dinleyicisi vardır. Asırlar boyunca da devam edecektir. Onun azalması söz konusu değil. O kadar zengin bir dünya ki mutlaka kendine bir gün çekiyor. Belki belli bir olgunluğa eriştikten sonra daha yaklaşımınız kolaylaşıyor klasik müziğe. Bakıyorsunuz, gençliğinde sadece pop, caz dinlemiş veya Türk müziğinden başka bir şey dinlememiş; bakıyorsunuz, 30-40 yaşlarında birden bire ilgi duyuyor ve o dünyaya girmek istiyor. Bunu hem dinleyici olarak yapanlar var. Hem de sonradan keşfettikten sonra çocuklarına aktarmak isteyenler var."

Onay sözlerine, "Bu akşam çok güzel, çok nadide bir yerde konser vermekten çok mutluyum. Ne mutlu ki böyle değerli kuruluşlar var ve çocukların, gençlerin klasik müzik dünyasına yaklaşmalarını bu şekilde vesile oluyorlar. Onların da çoğalmasını dilerim" ifadeleriyle son verdi.

ESRA AKSU: ÇOCUKLARIN HAYATINA MÜZİK TAŞIMANIN, HAYATLARINA KATKILARINI KENDİ GÖZLERİMLE GÖRMÜŞTÜM

Schubert Müzik ve Sahne Sanatları'nı 2019 yılında kuran Esra Aksu, bir müzik akademisi ve müzik okul olarak nitelendirdiği oluşumu kurarken temel motivasyonunu şu ifadelerle açıkladı:

"Temel motivasyonum kendi öğrencilerimdi. Küçük çocuklarla çalışıyorum yıllardır, yüzlerce çocukla çalıştım. Çocukların hayatına müzik taşımanın, onların özgüvenine ve hayatlarına katkılarını kendi gözlerimle görmüş oldum. Bunu daha büyük bir mecraya taşıyarak daha fazla kitleye ulaşmak, daha fazla çocuğun hayatına dokunmak, müzikle onları buluşturmak ana felsefem oldu."

"SANATIN BU ŞEKİLDE KUCAKLANMASI, HEPİMİZE BÜYÜK BİR UMUT VERİYOR"

Aksu, ebeveynlerin çocuklarının müzik ile ilgilenmesi konusuna farkındalıkla yaklaştığını belirterek şöyle devam etti:

"Çocuklarının müzik eğitimlerinin gözden kaçırılmaması gereken bir nokta olarak görüyorlar. Bunlar bizim için çok sevindirici haber. Sanatın bu şekilde kucaklanması, hepimize büyük bir umut veriyor açıkçası."

Cumhuriyet Bayramı'nın kendisi için çok anlamlı bir gün olduğunu söyleyen Aksu, "Cumhuriyetimizin 99'uncu yılını kutluyoruz. Ayrıca küçüklükten beri hayran olduğum piyanisti, kendi konser salonumda ağırlıyor olmak benim için çok gurur verici ve anlamlı. Daha çok kitleye, daha çok çocuğa ulaşmak, bu sahnede onların heyecanını paylaşmak bu işi yapmaktaki en büyük hevesimiz. Bizi motive eden tek kaynak çocuklarımız ve müzik” diye konuştu.