OKTAY YILDIRIM / BORA ERDİN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 300 yeni metrobüs alımı için Hazine'den beklediği onay yaklaşık 7 aydır çıkmayınca kendi imkanlarıyla 100 metrobüs almak amacıyla ihaleye çıktı. Yokuşta kalmayacak, çevreci motorlu metrobüs ihalesi 6 Temmuz’da yapılacak.

İBB, metrobüs hattında kullanılmak üzere 100 adet yüksek kapasiteli tek körüklü otobüs alımı için ihaleye çıktı. İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT), metrobüs hattında kullanılan otobüslerin yaşı, kapasitesi ve servis sorunlarından kaynaklı sıkıntılar nedeniyle otobüs filosunu yeniliyor. Araçlar, 200 yolcu kapasiteli ve 21 metre uzunluğunda olacak. İhale, 6 Temmuz günü saat 11.00’da, Beyoğlu’nda bulunan İETT Satınalma Daire Başkanlığı’nda gerçekleştirilecek.

YOKUŞTA KALMAYACAK, ÇEVRECİ MOTORU OLACAK

İETT’nin alacağı 100 adet metrobüse dair teknik detaylar da ihale şartnamesinde yer aldı. Buna göre, alınacak “yüksek kapasiteli tek körüklü otobüs”ün 0-20 km/saat hıza yüksüz olarak 8 saniyede, 0-50 km/saat hıza ise yine yüksüz olarak 25 saniyede ulaşması gerekiyor. Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminde metrobüs hattında kullanılması için Hollanda merkezli Advanced Public Transport Systems (APTS) adlı firmadan Phileas marka, 50 körüklü otobüs alınmış, ancak bu araçlar yokuşları çıkamadığı için hattan çekilmişti. İETT bu sefer ihaleye araçların yokuşlarda vereceği performansa dair de ekleme yaptı. Alınacak otobüslerde azami yüklü haliyle yüzde 12 meyilli yolda 17 km/saat hızı idame ettirme özelliği arayacak. Ayrıca otobüsler maksimum yolcu ile düz yolda ise 90 km/saat hıza ulaşacak güce sahip olacak. Otobüslerin deposu 300 litre motorin alabilecek kapasite olacak ve araçların egzozundan çıkan zararlı gazların salınımını azaltmaya yarayan AdBlue özelliği bulunacak.

7 AYDIR HAZİNE'DEN ONAY BEKLENİYOR

İBB Meclisi'nin Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapılan oturumunda İETT'nin 2020 yılı Faaliyet Raporu sunulduğu sırada söz alan İYİ Parti Grup Sözcüsü Dr. Suat Sarı, 7 aydır 300 yeni metrobüs alımı için Hazine'den onay çıkmamasına tepki göstermişti. Sarı “Yolcu taleplerini karşılamak amacıyla geçen yıl meclisimiz tarafından onayı verilen 300 metrobüs alımı için 7 aydır Hazine'den onay bekleniyor. Bu gecikme, İstanbul halkının daha konforlu toplu ulaşım seyahatine engel olmaktır. Merkezi hükümet; geçmeyen araçlar, uçmayan yolcu için 5'li müteahhit çetesine milyar dolarları öderken, sadece 90 milyon euro dış borçlanmaya siyaseten onay vermemektedir. İstanbul halkanı bundan daha büyük darbe olabilir mi” açıklamasını yapmıştı.