İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Cumhurbaşkanı imzasıyla bütün uluslararası anlaşmalardan çıkılabileceği açıklamasını eleştirerek, “Montrö, Türkiye’nin boğazlardaki bağımsızlığıdır. Dünya’yı bıçak sırtında tutan bir anlaşma asla tek bir kişinin isteği ile kaldırılamaz. Kimse durduk yere kurdun aklına kuzu sokmasın” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bugün bir TV’nin canlı yayınında, “Cumhurbaşkanı, İstanbul Sözleşmesi'nden kararname ile çekildiği gibi Montrö'den de diğer uluslararası anlaşmalardan da çekilebilir'' açıklamasını yaptı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel, Şentop'un bu sözlerini yaptığı yazılı açıklama ile eleştirdi. AKP’nin Türkiye’nin geleceğine etki edecek kararları tek başına almasını “intihar” olarak niteleyen Yüksel’in açıklaması şöyle:

“GÜNDEME GELMESİ BİLE DENGELERİ ALT ÜST EDER “

“Endişe veren bir açıklama. Gerçekten insan duyduğunda kulaklarına inanamıyor. Bu sözler fesli Kadir Mısırlıoğlu gibi tarihi komplo teorileri ile yorumlayan kişilerin ağzından çıkardı eskiden. Şimdi Türkiye’nin bağımsızlığının temsili olan Gazi Meclisimizin Başkanı Mustafa Şentop, hiç çekinmeden Montrö’nün Cumhurbaşkanı kararı ile kaldırılabileceğini dile getiriyor. Çok tehlikeli açıklamalar yapıyorlar. Montrö’nün kaldırılmasının gündeme gelmesi bile hem Türkiye’de hem de Dünya’daki bütün dengeleri altüst eder. Düşünülmeden atılan bir adımın ardından Türkiye büyük bir bataklığa saplanır. Herkes yerini bilmeli ve sözlerini buna göre seçerek kullanmalı. Ben eminim ki Şentop’un bu açıklamalarını duyan ve en baştan itibaren bu konuda düşünceleri belli olan Lozan’ı ve Montrö’yü hazmedemeyen bir kısım devletler ellerini ovuşturmaya başlamıştır. Hele de Boğazlar konusunda tarihi hayalleri olan devletlerin bu açıklama ile hayallerinin canlandığını düşünmek bile istemeyiz. Montrö, Türkiye’nin boğazlardaki bağımsızlığıdır. Dünya’yı bıçak sırtında tutan bir anlaşma asla tek bir kişinin isteği ile kaldırılamaz, kaldırılmamalı. Kimse durduk yere kurdun aklına kuzu sokmasın.”